Sveiser-i-kulde

Kulde øker risikoen for ulykker

Kroppen utsettes for ekstra påkjenninger ved arbeid i kulde. Men vi har mangelfulle kunnskaper om hvordan kroppen påvirkes. Nå prøver svenskene ut en ny metode for å måle individuell følsomhet for kulde.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Kulde reduserer vår funksjonsevne, skriver det svenske nettstedet prevent.se. Men vi mangler målemetoder som tydelig viser hvordan personer som arbeider i kaldt klima påvirkes av kulden.

Saktere blodsirkulasjon

– Lav temperatur reduserer blodsirkulasjonen i kroppen. Det belaster hjertet og påvirker framfor alt hender og føtter. Når funksjonsevnen reduseres, øker risikoen for ulykker og skader, sier Anders Linné i selskapet Performance in Cold AB.

I den svenske arbeidsmiljøloven finnes det retningslinjer for risikovurdering når ansatte arbeider i kulde. Men spesifikasjonene er vage. Det finns for eksempel ikke noen angitte temperaturgrenser for arbeid i kaldt klima.

Statistikk mangler

– Mangelen på kunnskap på dette området har gjort at vi ikke har noen statistikk for skader og ulykker som oppstår på grunn av kulde, med unntak av et fåtall yrker som militært- og førskolepersonell, sier Linné.

Sammen med kollega Ulla Junti og flere analyse- og teknikkbedrifter har han funnet fram til en metode som måler hvordan blodtrykk, puls og kroppstemperatur forandres i kulde, på samme måte som hender og føtter påvirkes i lave temperaturer. Resultatene fra målingene kan brukes av leger og medisinsk personell for å kommentere, sammenlikne og gi anbefalinger til personell som utsettes for kulde på jobben.

Vil ha obligatoriske målinger

– Målet er at det skal bli en obligatorisk metode som kan brukes for å redusere risikoen for skader, slik hørsels- og synstester brukes i dag, sier Linné.

Han tror metoden kan gi grunnlag for fortsatt forskning. For eksempel finne ut hvorfor visse personer fryser lettere enn andre, finne årsaker til kuldefølsomhet eller hvordan alder, kost, medisiner og utstyr påvirker kroppsfunksjonene.

– Hittil har metoden blitt testet i blant annet det svenske forsvaret, politiet, Lernia, Luleå tekniska universitet, Byggmästarforeningen og av det svenske olympiske skiskytterlandslaget, sier Linné.

For øyeblikket kvalitetstestes metoden i forskningsprosjektet "Kalla Hender" ved Luleå tekniska universitet.

(prevent.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS