Sjekker-e-post-mann
Sjekker-e-post-mann

E-post spiser opp fritida vår

Er du blant dem som stadig må sjekke e-posten og gjøre andre jobbrelaterte oppgaver i fritida? Pass på – det kan være ødeleggende.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Personer som stadig er oppkoblet med jobben, risikerer nemlig både helsa og personlige forhold, skriver Du&Jobbet. Dette viser en ny studie, der forskere har analysert resultater fra hele 63 tidligere undersøkelser som berører mer enn 50 000 yrkesaktive fra 1992 og fram til i dag.

Velsignelse eller forbannelse?

Er smarttelefoner og lesebrett til velsignelse eller forbannelse? Ifølge studien innebærer slike verktøy at vi kan være mer fleksible, men i praksis betyr det lengre arbeidsdager. Du har kanskje din frihet, men du får aldri fri. Tida du tilbringer med familien og med egne aktiviteter blir mindre.

Stress og ubalanse

Forskeren Svenja Schlachter ved universitet i Surrey, England, sier at i det lange løp fører det som først synes å øke effektivitet og fleksibilitet til stress og dårligere balanse mellom jobb og fritid.

I en annen studie viste den britiske forskeren Almuth McDowall at egentid der du har mulighet til å konsentrere deg om dine egne aktiviteter, gjør at du trives bedre og blir mer engasjert i jobben.

Hennes undersøkelse bygger dels på en dagbok over egne aktiviteter som 18 ansatte skrev i en måned, dels en spørreundersøkelse der 344 personer svarte på spørsmål om arbeidsvilkår, balansen mellom arbeid og familie o.l.

Resultatet er at de som opplevde at de hadde mer egentid, hadde bedre helse. Forholdet til familien ble bedre, og de presterte bedre på jobben.

(duochjobbet.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS