Søvnig-på-jobb-1
Søvnig-på-jobb-1

Bedre søvn av å skille arbeid og fritid

Du sover bedre når du får større kontroll over døgnet og lederne tar hensyn til privatlivets fred.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Med hverdagen i harmoni, blir kanskje også natten bedre, skriver forskning.no. Disse resultatene kommer fram av en amerikansk studie som hadde som mål å gi ansatte en bedre balanse mellom jobb og fritid. Det var en såkalt intervensjonsstudie, der forskerne gikk inn på arbeidsplassen for å endre forholdene der. De satte i gang diskusjoner og rollespill om temaet. Forskerne forsøkte også å lære lederne å være familievennlige. De ansatte fikk i større grad styre arbeidstida selv, søkelyset ble satt på resultater fremfor arbeidstid. De ansatte kunne jobbe når og hvor de ville.

Åtte minutter mer søvn

Etter den tre måneder lange intervensjonen fikk de ansatte mer tid på øret. De sov riktignok ikke mer enn én ekstra time i uka, eller åtte minutter hver natt. Men de mente selv at de i større grad fikk dekket sine søvnbehov, og våknet oftere uthvilt. De var 474 ansatte i et firma som jobber med informasjonsteknologi, og de jobbet i snitt 45 timer i uka. I tillegg til intervjuer der de fortalte om opplevelsen ett år etter at intervensjonen startet, ble søvnmønsteret deres overvåket gjennom en måler festet rundt håndleddet.

Fleksibilitet ga mindre stress

­Smarttelefoner med grenseløs jobbtilgang på fritida og bekymringer for jobb, det var blant årsakene de ansatte mente ga dem søvnproblemer i utgangspunktet. Tidligere studier har pekt på at det å bruke skjerm om kvelden kan gjøre at du sover dårligere, det blå lyset påvirker nok kroppen vår.

De ansatte så flere fordeler ved en mer fleksibel arbeidsdag, for eksempel å kunne sove lenger om morgenen ved å jobbe hjemmefra og slippe rushtid i trafikken.

En rekke andre studier har riktignok pekt på at det å være påkoblet jobb når som helst og hvor som helst ikke gagner de ansattes privatliv, nettopp fordi vi da ikke lenger klarer å skille mellom jobb og fritid. Men her så fleksibiliteten altså ut til å hjelpe de ansatte.

Hjalp ikke mot søvnløshet

– Selv om intervensjonen ikke tok tak i søvn direkte, ga den fordeler for søvnen likevel, sier en av forskerne, Ryan Olson ved Oregon Health & Science University, i en pressemelding.

Søvnløshet kunne forskerne riktignok ikke hjelpe med. Kanskje lyktes de ikke i å redusere krysspresset fra familie og arbeid nok til at det monnet når det gjaldt alvorlige søvnproblemer.

Studien er publisert i tidsskriftet til den nasjonale søvnforeningen i USA.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS