Kent-Søberg-Offitec
Kent-Søberg-Offitec

Generasjonsskifte på kontoret

Utviklingen i datateknologien går raskt, så raskt at mange av oss ikke evner å holde tritt. Teknologien setter sitt preg på kontorarbeidsmiljøet også, og morgendagens kontor er allerede en realitet.

Publisert

- Morgendagens kontor er allerede kommet, sier Lars Petter Wien i Offitec i Oslo. (Foto: Jan Tveita)

En kontorarbeidsplass full av papirer, permer og bøker er en saga blott, skal vi tro Lars Petter Wien i Offitec AS i Oslo. Bedriften leverer ergonomiske løsninger rettet mot kontorarbeidsplassen.

Teknologien former arbeidsplassen

– De raske endringene i datateknologien former arbeidshverdagen vår, konstaterer Wien.

– Her ligger det store utfordringer, tilføyer han: Veldig mange fagmiljøer får bare tatt i bruk bruddstykker av hva den nye teknologien gir av utfordringer, og bygger for mye på gammel kunnskap. Spørsmålet er hvordan vi sammen kan skape gode funksjonelle og ergonomiske løsninger på dagens og fremtidens kontorarbeidsplass.

– Felles for tidligere generasjoner datautstyr er at det rett og slett ble plassert på eksisterende pulter og bord på kontoret. Den første generasjonen datautstyr la derfor beslag på store deler av kontorpulten, ikke minst de dype dataskjermene som nå nærmest er borte.

– De stasjonære datakabinettene forsvinner mer og mer, og bærbare løsninger overtar. I dag tilpasses kontorarbeidsplassen i stor grad til datautstyret, og ikke omvendt, sier Wien.

Toskjermsløsninger

Det er de bærbare løsningene og flatskjermene som nå har overtatt podiet.

– Toskjermsløsninger er et vanlig syn rundt omkring på arbeidsplassene. De er i ferd med å skape det papirløse samfunn, mener Wien, som legger til at dette også har et miljøaspekt, ikke minst fordi det betyr betraktelig mindre mengder papir i sirkulasjon.

– Toskjermsløsningene endrer vår måte å arbeide på. De krever mindre plass, og de bærbare løsningene har i tillegg stor lagringskapasitet. Begrensningene er med andre ord færre både med hensyn til effektivitet og kapasitet. Prisene er heller ikke lenger noen barriere for å gå til anskaffelse av avansert utstyr, sier Wien.

– Alt vi tidligere arkiverte i form av papir, kan nå enkelt og raskt lagres og letes opp igjen elektronisk. Et viktig moment er at vi har fått større tillit til de digitale lagringsmediene. Vi arkiverer ikke lenger papirkopier ”for sikkerhets skyld”, sier Wien.

Det utskjelte kontorlandskapet

–Selv om det åpne kontorlandskapet har måttet tåle mye kritikk fra mange hold, tror han at det er kommet for å bli:

– Ja, faktisk tror jeg ikke at pendelen kommer til å snu igjen. Da har jeg mer tro på løsninger som etableres innenfor det åpne landskapet, slik som for eksempel stillerom. Dit kan medarbeidere gå for å ta telefonsamtaler, holde møte med andre eller jobbe mer konsentrert og uforstyrret, avslutter Lars Petter Wien i Offitec i Oslo.

Les mer om morgendagens kontor i siste nummer av HMS-magasinet!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS