Zåbra-grønn-frisør

Slik kan frisører jobbe tryggere

Kjemiske stoffer i hårfarger kan fremkalle allergi. Frisører er spesielt utsatt. Men et par enkle tiltak kan redusere risikoen for å bli rammet.

Publisert

Zåbra Grønn Frisør på Notodden bruker mer miljøvennlige og hudvennlige hårfargestoffer. (Foto: Jan Tveita)

Dette skriver nettstedet prevent.se, som viser til en ny studie fra Karolinska Institutet i Stockholm. Den som ofte kommer i kontakt med kjemiske stoffer i hårfarger, utsetter seg for en høy risiko for å få eksem og kløe. Frisører har lenge blitt oppfordret til å være forsiktige med hvordan de håndterer hårfarge på sine arbeidsplasser.

– I en ny studie har vi sett på hvor mye hårfargestoffer frisører får på hendene ved ulike arbeidsoppgaver når de farger og klipper hår, sier Marie-Louise Lind ved Instituttet for miljømedisin ved Karolinska Institutet.

Størst risiko ved farging og klipping

20 frisører på elleve ulike salonger deltok i undersøkelsen. Arbeidsoppgaver der frisørene ikke har hansker på, ble spesielt observert, for eksempel klipping av nyfarget hår. Da er det vanskelig å jobbe med vernehansker.

– Vi så at bruk av farge og klipping av nyfarget hår var de arbeidsoppgavene som ga mest eksponering av hendene, sier Lind.

Klipp håret først

Hårfargene inneholder et stort antall stoffer som er sterkt allergifremkallende. En måte å redusere hudeksponeringen på, er å klippe håret først og farge det deretter.

– Men det tar lengre tid å gå fram på denne måten, blant annet fordi frisøren må vente på at håret skal tørke mellom klipping og farging, sier Lind.

Bytt hansker oftere

Å bruke hansker betyr mye for å redusere helserisikoen. I studien gransket forskerne ulike typer hanskestoff og hvor mye de beskytter. Hansker av pvc, naturgummi og nitrilgummi ble testet.

– Laboratorietestene viste at gjennomtrengningstiden for hårfargestoffene var over en time for alle de testede hanskene. Lengst gjennombruddstid hadde nitrilgummihanskene – 223 minutter. Men alle hansker bør byttes minst etter hver farging, sier Lind.

Hårfarge sprer seg

Ved å bruke hansker forhindrer frisørene også at hårfarge sprer seg fra hendene til ulike typer redskap på arbeidsplassen og siden blir igjen på vogner, skap, håndtak og liknende.

– Det finnes også frisører som bruker hanskene feil, for eksempel på vrangen, når de er i stykker, eller bruker hansker som allerede er brukt. Da forsvinner en stor del av hanskenes beskyttende effekt.

I studien testet forskerne også hvor lenge hårfargestoffer løsner fra nyfarget hår. Noen kunder ga fra seg hårprøver hver uke. Det viste at håret avgir allergifremkallende stoffer i opp til to uker.

– Resultatet av studien vil bli brukt til å gi råd om hvordan man kan beskytte seg mot allergi i frisørbransjen. Det kan også brukes vitenskapelig for å forske videre på hvordan fargestoffer påvirker huden, sier Marie-Louise Lind.

(prevent.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS