Det går bra i norsk industri til tross for korona.
Det går bra i norsk industri til tross for korona.

Norsk økonomi er i vekst - til tross for korona

Selv om det fortsatt er bråbrems i mange bransjer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at bunnpunktet i norsk økonomi kan være overstått.

Gjenåpningen har gitt oppgang i norsk økonomi utover våren. Og i juni fortsatte veksten med 0,7 prosent, målt ved bruttonasjonalprodukt (BNP) for fastlandsøkonomien, melder NRK.

– En milepæl

– Det er en milepæl i den helt uvanlige perioden norsk økonomi har vært inne i siden mars 2020, sier Pål Sletten, seksjonssjef for Nasjonalregnskapet i SSB, til NRK.

Tallene for juni viser at norsk økonomi er tilbake på samme nivå som før pandemien rammet norsk økonomi i mars 2020, ifølge Sletten.

Ser man på tallene over en større periode, viser også tallslippet at økonomien vokste med 1,4 prosent fra første til andre kvartal i år. SSB tror norsk økonomi nå er forbi bunnpunktet.

Industrien trekker opp

Direktør Knut Sunde i Norsk industri er særlig fornøyd.

– I sum er vi på vei til å riste av oss koronaeffekten i norsk økonomi rett før valget, sier han til NRK, og fortsetter:

– Det går bra i industrien, særlig for industrien som er rettet mot konsum. For eksempel går det som ei kule for de som lager hjemmekontorstoler.

I LO er sjeføkonom Roger Bjørnstad oppløftet når han leser tallene.

– Når vi har lempet på smitteverntiltakene forventer og håper vi at forbrukerne kommer på plass og at bedriftene henter igjen de permitterte og får aktiviteten i gang igjen, sier han til NRK.

Likevel et stykke igjen

Selv om bedringen i økonomien er i gang, utdyper Sletten til NRK at milepælen ikke betyr at økonomien er normal igjen.

– Det er et stykke igjen før alt fungerer som normalt, sier han.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS