Trivsel på arbeidsplassen er den viktigste faktoren, og det som tydelig skiller Skandinavia fra resten av verden. (Foto: Colourbox)
Trivsel på arbeidsplassen er den viktigste faktoren, og det som tydelig skiller Skandinavia fra resten av verden. (Foto: Colourbox)

Arbeidsmiljø er viktigere enn lønn

Mens arbeidsgivere tror at konkurransedyktig lønn er det viktigste med jobben, svarer arbeidstakerne i en ny undersøkelse at arbeidsmiljøet står øverst.

Publisert

En konkurransedyktig lønn er det beste norske arbeidsgivere tilbyr i kampen om de gode hodene, viser Randstad undersøkelsen HR-trender.

Det norske arbeidstakere derimot er mest opptatt av, er godt arbeidsmiljø. Bommer du her kan det bli vanskeligere å tiltrekke seg de riktige søkerne.

I Randstads undersøkelse blant 250 HR-ledere i Norge, troner lønn øverst på listen over de viktigste tiltakene for å tiltrekke seg de riktige kandidatene:

  1. konkurransedyktig lønn
  2. en attraktiv EVP (Employee Value Proposition – det arbeidsgiver kan tilby til deg ut over lønn)
  3. fleksible arbeidstidsordninger

Men det er ikke lønn som er viktigst for norske arbeidstakere, viser tidligere dybdeintervjuer med 4000 norske arbeidstakere. (Kilde: Randstad Employer Brand Research 2019.)

Trivsel på arbeidsplassen er den viktigste faktoren, og det som tydelig skiller Skandinavia fra resten av verden. Lønn kan være viktigere for svært ettertraktede kandidater, men mye tyder på at arbeidsmiljøet likevel blir for lite vektlagt.

Totalen er viktigere

– Det er klart det å trives på jobb er viktigere enn lønn, sier Olav Munch, administrerende direktør i Grieghallen.

– Lønnsnivået i Norge er relativt høyt, og de aller fleste bedrifter tilbyr en bra lønn. Kan du velge mellom et bra miljø og en bra lønn, eller en enda litt bedre lønn, er summen av de to første viktigere enn det ene.

Norske arbeidsgivere er blitt tryggere på at de klarer å tiltrekke seg de rette kandidatene, og anser merkevarebygging av bedriften som arbeidsgiver (employer branding) som mindre viktig. De mener at den største hindringen for å rekruttere de beste, er at de ikke kan tilby konkurransedyktig lønn, og at det er mangel på gode kandidater i markedet.

Fikk 280 søknader

For Grieghallen er situasjonen omvendt:

– Vi har ikke problemer med å finne kandidater. Vi er så heldige at vi har en merkevare som alle i Bergen kjenner, og veldig mange i Norge også. Jeg tror vi tilbyr interessante arbeidsoppgaver, og er i en attraktiv bransje for mange å jobbe i. Det er ikke så mange etablerte aktører i konferanse- og kultursektoren, så alternativene er færre, sammenlignet med for eksempel IT-bransjen. Vi har nettopp hatt en rekrutteringsrunde med ekstremt mange søkere. Når du har 280 søkere på én stilling, er problemet å plukke ut den beste. Der fikk vi god hjelp fra rekrutteringsbyrået, sier Munch.

(Pressemelding fra Randstad/NTB Info)

Powered by Labrador CMS