Elverum-karosseriverksted
Elverum-karosseriverksted

Slurv med bruksanvisninger kan gi hvite fingrer

Slagborer, vinkelslipere og andre maskiner som rister kan gi skader som ”hvite fingre”. Likevel svikter 30 prosent av bruksanvisningene når det gjelder vibrasjonsverdier, viser en gjennomgang gjort av svenske Arbetsmiljöverket.

Publisert

Geir Inge Mikkelsen på Elverum Karosseriverksted bruker ofte luftverktøy i jobben. Her er han i sving med muttertrekkeren. (Foto: Jan Tveita)

Tre prosent kvinner og femten prosent menn var utsatt for vibrasjoner fra håndverktøy minst en fjerdedel av arbeidstiden. Det viser en arbeidsmiljøundersøkelse fra 2011. Bygg- og anleggsarbeidere, maskin- og motorreparatører samt støpere, sveisere og blikkenslagere er spesielt eksponert.

Data mangler

Nu har Arbetsmiljöverket kontrollert bruksanvisninger til håndholdte vibrerende maskiner som slagbor, vinkelslipere, stikksager, gresstrimmere, hekksakser og kjedesager. Produktene finnes ute på markedet og også privatpersoner bruker dem.– Vår undersøkelse viser store mangler, til tross for at produsenter og importører etter loven har et ansvar for å se til at korrekte vibrasjonsverdier er med, sier Monica Torgrip, avdelingssjef i Arbetsmiljöverket.

En tredel har mangler

Gjennomgangen viser at tretti prosent av de undersøkte maskinene har mangler i bruksanvisningene. I mange tilfelle er ikke vibrasjonsverdiene nevnt overhodet. Støy- og vibrasjonsverdier mangler også i de fleste tilfeller på bedriftenes websider, til tross for at disse skal være angitt også i salgsmateriell.

– Tradisjonelle maskinprodusenter har ofte lagret informasjonen ett eller annet sted i virksomheten, men det er en treghet i systemet som gjør at bruksanvisninger ikke oppdateres, sier Torgrip.

Påvirker også fritiden

Skader som ”hvite fingre”, muskel-, skjelett-, nerve- og leddskader er eksempler på hva som kan ramme dem som arbeider med vibrerende maskiner, om arbeidet ikke skjer på en sikker måte. At finger dovner bort, du kjenner stikking og følelse og funksjon i fingrer og hender blir dårligere er eksempler på symptomer. En person som har ”hvite fingrer” kan få problem ikke bare i arbeidet, men også på fritiden, spesielt når været er fuktig og kaldt. Stress og røyking kan også forsterke symptomene.

Vanskeligere å vurdere risiko

Uten kunnskaper om vibrasjonsverdiene for ulike maskiner er det vanskeligere for arbeidsgiver å foreta en risikovurdering av jobben. Dette igjen øker skaderisikoen i arbeidslivet.

Totalt inngikk 1343 maskiner i undersøkelsen. Utvalget ble foretatt blant maskiner der det finnes en spesiell stor risiko for at mennesker skader seg i jobben.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS