Fremtidens-sykehusbaderom
Fremtidens-sykehusbaderom

Fremtidens sykehusbaderom

Både pleiere og pasienter får en lettere hverdag med et nytt baderom tatt i bruk ved Haukeland sykehus. Gode erfaringer med baderommet har ført til at andre skandinaviske sykehus også ser på løsningen.

Publisert

Fremtidens baderom for sykehus. (Foto: Balazs Varga)

Haukeland sykehus har det siste året testet ut en ny baderomløsning, og erfaringene er at de nye baderommene både er tryggere og mer funksjonelle enn tradisjonelle sykehusbaderom. Løsningene vil bedre både pasientsikkerheten og øke verdigheten for de pleietrengende. De nye baderommene er mindre, men har mer tilrettelagte løsninger med håndtak flere steder, toalett og vask som kan heves og senkes, sete i dusjen, krykkefeste ved døren – og kortere avstander mellom dusj, vask og toalett. Pasientene vil i større grad kunne klare seg selv og risikoen for fallskader reduseres.

Færre tunge løft

– Med trygge og funksjonelle løsninger reduserer vi tallet på fallskader hos pasientene. Når pasientene i større grad kan klare seg selv, reduserer vi også tallet på tunge løft og vridninger pr. pleier. I dag er det mye løfting for de ansatte, sier konstituert klinikkdirektør Kari Lybak ved Kirurgisk klinikk. Lybak leder styringsgruppen for prosjektet.

Tre testbad tatt i bruk

Så langt i prosjektet er tre testbad satt opp og evaluert, ett på øre-nese-hals-avdelingen på Haukeland universitetssjukehus og to ved rehabiliteringsavdelingen på Nordås. Badene har blitt testet av pleiere og pasienter. Resultatene i prosjektperioden, fra tidlig behovskartlegging til fullskala testing, har vært gode. Nylig åpnet bad nummer fire ved hjerteavdelingen.

– Dette er samtidig det mest avanserte baderommet, som blant annet inneholder en unik elektrisk hev-senk funksjon for WC og servant som aldri før er benyttet i sykehussammenheng, sier prosjektleder for «Fremtidens baderom for sykehus», Ove Haugsdal.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

(Foto: Balazs Varga)

Powered by Labrador CMS