Nattarbeid-og-mat
Nattarbeid-og-mat

Spis fornuftig ved nattarbeid

Hold deg unna buffetfrokoster og koldtbord dersom du jobber nattevakter, og ikke avslutt måltidet med kjeks og kaker.

Publisert

Ill. foto: Colourbox.com)

Når du er trøtt, er det risikosport å ha fri tilgang til så mye mat du vil. Da spiser du mer, og også mer av den mest smakfulle - og dessverre ofte også mest usunne - maten, skriver forskning.no.

Men hvor mye mer spiser du? Og hva spiser du egentlig mer av? Dette prøvde forskere ved Uppsala universitet i Sverige å finne svar på. Deltakerne i et eksperiment fikk enten en god natts søvn eller ble holdt våkne hele natta. Deretter ble de spurt om hvor sultne de var, og hvor mye mat de ville spist om de kunne velge fritt.

Sulten etter søvnløs natt

Resultatene viser at deltakerne faktisk velger større porsjoner etter en søvnløs natt. Effekten var aller størst for de matvarene de selv syntes var best – og for de søvnløse gikk snacks ned på høykant, selv etter en god frokost. Folk spiser med andre ord mer når de har sovet lite, i tillegg vil mange også spise mer om det står ubegrenset med mat foran dem.

De søvnløse hadde også mer av hormonet ghrelin i blodet – et hormon som øker appetitten, og de beskrev seg selv som mer sultne enn de uthvilte deltakerne.

Viktig for nattarbeidere

Jobber du nattskift og forsøker å slanke deg, bør dette være til ettertanke. Ikke lag for mye mat etter skiftet, for det kan hende du ender opp med å spise alt uansett. Og ikke ha sjokolade og kjeks liggende i skapet når du kommer hjem.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS