Mikrobiologen-Ahus2
Mikrobiologen-Ahus2

Tre tabber på kontoret

Jobbstrekk og gode ergonomiske vaner holder de ansatte unna sykemelding. Muskel- og skjelettplager er den største enkeltårsaken til sykefravær i Norge, og et stort problem i alle yrkesgrupper.

Publisert

Jobbstrekkøvelsene motvirker og forebygger de negative effektene av stillesittende kontorarbeid. Bildet er fra Mikrobiologen på Ahus. (Foto: Jan Tveita)

Typiske «kontorplager» er smerter i rygg, nakke, skulder, samt den velkjente «musearmen», melder ANB.

– Selv om de fleste bedrifter har investert i moderne ergonomiske kontormøbler, er det fortsatt altfor mange som sitter seg selv syke. Verste konsekvens av dårlige vaner og feil sittestilling på jobb, er langtidssykemelding, sier fysioterapeut Jarle Marheim i Storebrand Helseforsikring. Han hadde lyst til å bidra til å endre den stygge statistikken og har derfor laget «Jarles jobbstrekk», en nettside med gratis filmer og råd til hvordan du ved hjelp av enkle grep og øvelser kan forebygge plager og redusere sykefraværet.

Tre tabber

Fysioterapeuten mener at de tre vanligste tabbene blant kontoransatte, er gal innstilling på bord og pult, dårlig planlegging av arbeidsdagen og at arbeidet sluker all av oppmerksomhet.

– Det viktig å ta kroppens signaler på alvor, selv om plagene ikke alltid oppleves som alvorlige i starten. Det begynner gjerne med smerter fra øvre del av ryggen og nakken, i skuldre eller i armen. Dette er vanlige plager, som er spesielt utbredt blant kontoransatte, sier Jarle Marheim.

Gevinst for alle

Han mener arbeidsgivere som tar problemene på alvor, kan få en vesentlig gevinst – både for de ansattes helse og bedriftens bunnlinje.

– Man kan oppnå store resultater med små grep, forklarer Jarle.

– Det er mye lettere å forebygge enn å behandle disse plagene, som i verste konsekvens kan bli kroniske hvis man påfører kroppen feil belastning over tid. Det er viktig at de ansatte får opplæring i hvordan man tilpasser arbeidsstasjonen etter egen kropp og er bevisste på sittestilling og gode vaner.

– Jobbstrekkøvelsene motvirker og forebygger de negative effektene av stillesittende kontorarbeid. Dessuten er de fine fordi du blir bevisst kroppen din og den belastningen du selv påfører den gjennom arbeidsdagen, forklarer Jarle Marheim.

(ANB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS