Bordtennis-på-kontoret-CB29
Bordtennis-på-kontoret-CB29

Vi vil at sjefen bryr seg

Arbeidsplassen må gjerne stille krav og bry seg mer om medarbeidernes helse. Det mener 80 prosent av de spurte i en dansk meningsmåling.

Publisert

Spill gjerne bordtennis med sjefen på kontoret. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

For mange fristende kaker og søtsaker til møtene og for lite mosjon i arbeidstiden. Det er noen av de helsemessige utfordringene mange opplever i en travel hverdag, skriver nettstedet arbejdsmiljoviden.dk. I en ny meningsmåling etterlyser fire av fem av i alt 1025 spurte dansker at arbeidsplassen bryr seg mer om helsen deres, for eksempel ved å tilby sunne frokostordninger og aktive pauser.

Mange fristelser

– De unge sier direkte at de blir svært fristet av og har vanskelig for å si nei til søtsaker. Vi vet jo alle sammen godt at vi bør la være – men det er vanskelig. Derfor vil mange gjerne ha hjelp til å unngå å falle for fristelsen, forklarer Kenneth Ajslev i rådgivningsfirmaet Alectia, som står bak spørreundersøkelsen.

Ønsker frivillige helsetilbud

Bare 15 prosent av de ansatte svarer at de slett ikke ønsker at virksomheten blander seg inn i deres helse. 63 prosent etterspør flere frivillige helsetilbud. Eksempler på dette er aktive pauser lagt inn i arbeidstiden, der alle reiser seg og gjør noen øvelser. De fleste kvier seg for å være først ute og vil gjerne at flere deltar, sier Ajslev. Han tilføyer at 16 prosent svarer at virksomhetene bør stille krav til medarbeidernes helse, mens ti prosent etterspør at ledere tar fatt i ansatte med helseutfordringer.

Ledere er overrasket

– Når vi snakker med ledere om helse, tror mange av dem at de ansatte ser på helsestiltak som innblanding i deres privatsfære. Men tallene viser at størstedelen av medarbeiderne ønsker at virksomheten tilbyder helsetiltak, sier Kenneth Ajslev, som ser undersøkelsen som et uttrykk for at mange ansatte tror at det øker produktiviteten hvis helsen deres forbedres.

– Holdningen til medarbeiderne er at de selger arbeidskraften sin til virksomheten, derfor er de også forpliktet til å stille opp og være klar til å arbeide, forklarer han.

Særlig unge under 34 år etterspør innblanding fra arbeidsgiver, og det skyldes ifølge Ajslev at mediene stadig peker på at helse er viktig.

I undersøkelsen peker de spurte spesielt på tre store helseutfordringer. For det første at arbeidet tar så mye energi at de ikke orker å mosjonere i fritiden. For det andre at de ikke får rørt seg på arbeidsplassen. Og for det tredje smerter og plager i kroppen.

(arbejdsmiljoviden.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS