Stress-og-kolleger-CB121084
Stress-og-kolleger-CB121084

Stressrammede vekker irritasjon på jobben

Ta deg sammen! Slik reagerer mange overfor kolleger som har stresset seg syke, viser ny dansk undersøkelse.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Hvis du er sykmeldt med en brukket arm, får du sannsynligvis en blomsterbukett og et kort med God bedring fra kollegene dine. Men knekker du i stedet psyken og kollapser på grunn av stress, reagerer kollegene med irritasjon og manglende forståelse, viser en ny dansk undersøkelse. Det skjer selv om over 250 000 dansker er rammet av stress, skriver Avisen.dk.

– Det er et stort problem, og det blir større og større fordi stadig flere får stressymptomer, sier arbeidsmiljøkonsulent Svend-Erik Hermansen fra HK til Avisen.dk.

Undersøkelsen, som leger og psykologer fra Bispebjerg Hospital står bak, viser at kolleger til stressrammede ofte reagerer med irritasjon. Dette skyldes at sykemeldingen betyr en større arbeidsbyrde for dem. De forstår ikke hvorfor den stressrammede ikke bare kan ta seg sammen.

Uvitenhet om stress

Manglende kunnskaper om stress får en stor del av skylden, men også finanskrisen og den høye arbeidsledigheten gjør danskene mer aggressive overfor hverandre, viser undersøkelsen.

Når arbeidsplassen allerede er underbemannet, må de andre trekke et enda tyngre lass ved en sykemelding. Og ofte er det ikke råd til å leie et par ekstra hender i form av en vikar. Dermed blir kollegene både irriterte og redde for å bli stresset selv.

– Noen ganger tenker folk: Jammen, jeg har like mye å gjøre som deg, og jeg er ikke stresset, så det kan du heller ikke være, sier Ole Grønne, arbeidsmiljøkonsulent for Dansk Magisterforening, til Avisen.dk.

Leders ansvar

Til sjuende og sist er det sjefens ansvar at den stressrammede møtes med forståelse. Det mener arbeidsmiljøkonsulent Svend-Erik Hermansen fra HK.

– Kollegene skal ta hensyn, og sjefen skal sette dem inn i situasjonen. Når kollegene ikke tar hensyn, er det et uttrykk for manglende viten og forståelse, men også for dårlig ledelse, sier han.

Møtes med blandede følelser

Den nye undersøkelsen viser også at irritasjonen ofte er blandet med medlidenhet, og at mange gjerne vil hjelpe sine stressrammede kolleger opp på beina igjen, men vet ikke helt hvordan de skal gjøre det.

Samtidig er vi mer tolerante overfor sykmeldte kolleger som vi liker godt, enn overfor mindre populære kolleger.

Undersøkelsen bygger på intervjuer fra 38 danske arbeidsplasser.

(Ritzau)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS