Operaorkesteret

Danmark får egen klinikk for musikere

Odense Universitetshospital innvier en ny klinikk for musikerhelse. Klinikken blir den første av sitt slag i både Danmark og Norden, og målet er å gjøre livet lettere for musikerne.

Publisert

Kvinnelige yrkesmusikere er mer plaget av smerter i nakke, skuldrer, armer og rygg enn sine mannlige kolleger. Dette gjelder også messingblåserne. På bildet veiledes Rønnaug Madslien, som spiller walthorn i orkesteret ved Den norske Opera, av fysioterapeut Katarina Porander (Foto: Jan Tveita).

Musikeres arbeidsforhold er på mange måter spesielle, men de arbeidsmedisinske problemene deres er relativt tynt beskrevet. Monotone bevegelser og kraftige lydnivåer er bare noen av utfordringene musikere møter i jobben, skriver danske Videncenter for Arbejdsmiljø.

Derfor etablerer Odense Universitetshospital (OUH) en egen klinikk for musikerhelse. Klinikken er den første av sitt slag i Danmark og resten av Norden.

– På grunn av de spesielle arbeidsvilkårene som musikerne er underlagt, er det vesentlig å kjenne til og forstå de spesielle arbeidsvilkårene deres, sier ledende overlege Lars Brandt ved OUH.

Performing Arts Medicine

Ifølge direktør Peder Jest ved universitetssykehuset er det snakk om et helt nytt medisinsk område som kalles Performing Arts Medicine (PAM).

– Både arbeidsmedisin og musikeryrket er gamle fag, men sammen utgjør de en fundamental del av det nye området, sier universitetsdirektøren.

Godt mottatt

Musikerklinikken har vært planlagt lenge. Både Dansk Musikerforbund og de danske symfoniorkestrene hilser initiativet velkommen.

Danske forskere har siden 2006 undersøkt profesjonelle og især klassiske orkestermusikeres arbeidsmiljø. Undersøkelsene har blant annet vist at klassiske orkestermusikere har problemer med bevegelsesapparatet, hørelsen og det psykososiale arbeidsmiljøet.

(Videncenter for Arbeidsmiljø)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS