Lærer

Lærere utsatt for vold og trusler

– Lærerne har for lite å stille opp mot vold og trusler fra elever.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Dette sier hovedverneombud for lærerne i Osloskolen Knut Myhrer til Aftenposten.

– Jeg hører om lærere som får stoler, steiner og bøker kastet etter seg av elever, eller som blir slått eller sparket. Vold som utøves av elever mot lærere har ikke minsket de seneste årene, sier hovedvernombud Knut Myhrer i Utdanningsetaten.

Han sier vold og trusler fra elever mot lærere har vært et problem lenge, men at lærerne har lite å stille opp med i møte med vold.

Få muligheter til å forsvare seg

– En lærer har svært få midler til å stoppe eller forsvare seg selv og elever mot en voldelig elev. Ifølge loven har lærerne ikke lov til å holde igjen en elev, de har ikke lov til å legge hånd på en elev, unntatt i de tilfeller der de kan bevise at det var i selvforsvar. De har heller ingen reaksjonsmuligheter mot elever som virker truende, sier Myhrer til Aftenposten.

Problematisk å melde fra

I fjor ble to lærere stilt for retten av arbeidsgiveren etter å ha havnet i håndgemeng med utagerende elever. Ifølge dem selv handlet de i selvforsvar, og begge ble frikjent.

Det rapporteres inn voldsepisoder hvert år, men Myhrer frykter at mørketallene er store.

– De tallene vi sitter på er ikke reelle. Jeg vet at mange lærere synes det er problematisk å melde fra om hendelser, sier Myhrer. Han mener at alle lover og regler nå er på elevenes premisser.

(aftenposten.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS