Helge-Mortensen--HMS-faglig

HMS-dagen samlet fullt hus

HMS-faglig forum Vestlandet samlet 140 deltakere til et interessant program på HMS-dagen i Bergen 1. februar.

Publisert

Styret i HMS-faglig forum, avdeling Vestlandet, samlet på ett brett: Fra venstre leder Helge Mortensen, Eli Jorunn Rørlien, Rolf Røssland, Asbjørn Grini, nestleder Siv Wergeland, forretningsfører Jan Erik Ottesen og Odd H. Himle (Foto: Jan Tveita)

Ledelseskvalitet, produktivitetsforbedringer og sykefraværsarbeid var noen av temaene som sto på programmet under HMS-dagen på Radisson Blu Hotel Norge 1. februar.

Frykten for å gjøre feil

Bjarne Berg Wig snakket om HMS og frykten for å gjøre feil. Alle innovasjoner i arbeidslivet skjer på tross av systemet og ikke på grunn av det, er én av Wigs teser. LEAN er en lite uprøvd ledelsesfilosofi i norsk arbeidsliv: – Det handler ikke om å innføre LEAN i bedriftene, men om å lære LEAN, understreker Bjarne Berg Wig.Hva er årsaken til at arbeidsplassene ikke gjennomfører flere og bedre produksjonsprosesser? – Den primære årsaken til at folk ikke lærer, er frykt - frykten for å gjøre feil lammer oss, mener Wig. Men feil skal ikke skjules, man skal tvert imot lære av sine feil.

Smil når du finner avvik

Rune Nyheim er TPM-sjef (Total Productive Management) i Kavli Norge. Han tok opp tråden fra Wig: – Dere må smile når dere finner et avvik, for da er det rom for forbedringer, sier Nyheim.

Årets HMS-pris

HMS-prisen for 2011 ble tildelt Nordnes verksteder AS i Bergen. Nordnes Verksteder AS er et kommunalt eid aksjeselskap med 14 faste ansatte fordelt på ca. 12 stillinger. Selskapet er tiltaksarrangør for NAV arbeid, Bergen kommune samt Hordaland Fylkeskommune, og hadde 46 VTA- plasser (varig tilrettelagt arbeid) og 4 APS-plasser (arbeidsplasser i skjermet virksomhet) i 2010. Bedriften er kvalitetssertisert etter europeisk standard(www.equass.no) og er en av få vekst/attføringsbedrifter som er miljøfyrtårnsertifisert.Daglig leder Ralph von Minden og tillitsvalgt Rebecca Teigland tok imot prisen på bedriftens vegne.

Plager endrer seg lite

Forsker Anette Harris fra Uni Helse snakket engasjert om sykefraværsarbeid. (Foto: Jan Tveita)

Anette Harris er seniorforsker ved Uni Helse, og hennes forskningsfunn viser at fordelingen av plager som fører til sykefravær i arbeidslivet endrer seg svært lite over tid. Forunderlig nok gjelder dette i svært ulike samfunn og kulturer også, kunne Harris fortelle forsamlingen.

Sykefraværstiltak og IA

Seniorrådgiver Reidun Eggesbø ved NAV Arbeidslivssenter i Hordaland har lang fartstid med sykefraværsarbeid, og snakket varmt om IA-avtalen som er inngått mellom partene i arbeidslivet.Svein Oppegaard er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO og fulgte opp Eggesbøs positive erfaringer med IA-arbeidet. Han kunne berette at bedrifter som har inngått IA-avtale, har et lavere sykefravær enn bedrifter som står uten IA-avtale.

To liv på en gang

Frode Thuen er familieterapeut, samlivsekspert og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen. Som siste foredragsholder snakket Thuen om det grenseløse arbeidslivet og dets utfordringer: – Vi skal ikke bare levere på bunnlinjen, vi skal levere i barnehagen også, sa Thuen. Helge Mortensen, avtroppende leder for HMS-faglig forum, avdeling Vestlandet, avsluttet HMS-dagen i Bergen. Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS