Trailersjåfør-2

Lastebilsjåførenes sikkerhet under lupen

I 2009 døde mer enn 1000 lastebilsjåfører i bilulykker i Europa. Likevel er det en utfordring å gjøre sjåførene i veitransportsektoren oppmerksomme på risikoen de utsetter seg for, både på veien og i forbindelse med lasting, lossing og andre arbeidsoppgaver.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Nye faktaark fra Det europeiske arbeidsmiljøorganet gir flere god praksis-eksempler, samt gode råd for hvordan man kan få fram budskapet om HMS-kampanjer i veitransportsektoren, skriver regelhjelp.no.

Flest arbeidsskadedødsfall i Norge

Transportbransjen er en av de næringene som skiller seg ut med flest arbeidsskadedødsfall i Norge. I 2010 døde ni personer i næringene transport og lagring. Å nå ut til sjåførene med HMS-budskap, kan likevel være utfordrende av flere årsaker. Det er mange små selskaper med færre enn ti ansatte, mange sjåfører er selvstendig næringsdrivende, og sjåførene er ofte langt unna en fast base. I tillegg er de fleste vant til en høy grad av selvstendighet i arbeidet. Selvstendigheten, kombinert med at veitransport er en meget konkurransepreget bransje, kan også føre til at sjåførene og deres arbeidsgivere er motvillige til å innføre nye måter å gjøre arbeidet på.

Hvordan nå sjåførene med HMS-budskapet

Det europeiske arbeidsmiljøorganet har laget to faktaark, som nå også er tilgjengelig på norsk. Det ene, Faktaark 97: Få fram budskapet – HMS-kampanjer i veitransportsektoren, presenterer noen av resultatene fra en rapport som inneholder eksempler og initiativer for å bedre helse, miljø og sikkerhet (HMS) i veitransportsektoren. Rapporten peker på noen suksessfaktorer som er avgjørende for å nå ut med HMS-informasjon til sjåførene. Blant annet nevnes det å involvere sjåførene selv – løsninger må utarbeides av sjåfører for sjåfører, man må sikre at tilnærmingene er praktiske, og man må gjerne ta i bruk steder sjåførene ofte besøker, som for eksempel veikroer, for å nå ut med budskapet.

Gode eksempler fra hele Europa

Det andre, Faktaark 98: Håndtering av risiko blant sjåfører i veitransportsektoren: case-studier som viser god praksis, viser en rekke initiativer og tiltak for å beskytte sjåførene som er omtalt i EU-OSHAs rapport Håndtering av risiko blant sjåfører i veitransportsektoren. Det omtaler blant annet et tysk prosjekt, DocStop, som styrket helsetjenestene for langtransportsjåfører ved å opprette DocStop—sentre på veikroer. Der kunne sjåførene få tilgang til lege uten at det gikk ut over kjøreplanene. Et annet eksempel er hentet fra England, der et busselskap i London iverksatte tiltak som egne kvinnelige mentorer og støtte til barnepass, for å rekruttere og beholde flere kvinnelige bussjåfører.

Du kan bestille papirversjoner av faktaarkene, ved å sende en e-post til Arbeidstilsynet (www@arbeidstilsynet.no) med navn og adresse og oppgi antall faktaark du ønsker.

(regelhjelp.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS