Høyblokken etter bomben 2

Bare en av ti var på jobb

Kun 190 av 1600 ansatte i de hardest rammede departementene var på jobb da terrorbomben eksploderte forrige fredag. Åtte personer ble drept. Det kunne ha gått mye verre.

Publisert

(Foto: Even Rise)

Bare vel 190 av 1600 ansatte i de åtte departementene som omkranser bombestedet, var på jobb da det smalt i Oslo sentrum fredag 22. juli klokken 15.25, skriver Dagsavisen, som har innhentet tallene fra departementene som har kontorer i eller rundt stedet der terrorbomben gikk av.

Eksploderte utenfor Høyblokken

Varebilen med sprengstoff ble plassert utenfor Høyblokken, som huser Statsministerens kontor og Justisdepartementet. Rundt 350 mennesker har dette som sin arbeidsplass. Da bomben gikk av, var bare 65 av dem på jobb. Høyblokken og R4 er de to byggene som ble hardest rammet. Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet holder til i R4. De to departementene har til sammen cirka 350 ansatte, men bare 40-45 var på jobb da bomben eksploderte.

Tunnel under bombebilen

En annen livreddende faktor var at bomben ble plassert på et absorberende underlag. Under bombebilen var det en underjordisk tunnel som tok av mye av kraften i eksplosjonen.

Per Nergaard, leder av mineavdelingen i Norsk Folkehjelp, anslo først at bomben inneholdt 400-500 kilo sprengstoff, men da kjente han ikke til det underjordiske anlegget. Nå mener han det godt kan stemme at terroristen brukte 950 kilo, slik han skrev i manifestet.

– Det er helt unikt at «bare» åtte mennesker mister livet etter at det går av cirka 1000 kilo sprengstoff i Oslo sentrum, sier Nergaard.

(ANB-NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS