Sovende mann cb856523

OL gir lite søvn

Med et vinter-OL som ruller i vei til langt på natt på TV kan sports­interesserte lett få for lite søvn. Hvis du sover dårlig blir det vanske­ligere å konsen­trere seg på jobben og du er mer utsatt for ulykker.

Publisert

Med en kontorjobb er du stort sett skånet for fysiske farer, men jobber du i industrien, kan søvnmangel være risikabelt.

God søvn er livs­viktig både for å orke og for å føle seg vel. Dessverre blir søvn­prob­lemer vanligere jo eldre vi blir. Det fore­kommer også oftere blant kvinner. Omtrent hver tredje person har fra tid til annen søvn­problemer.

Les også: Kropps­arbeidere får mindre søvn enn kontor­rotter

Dårlig søvn antas å være en bidragende årsak til flere av dagens folke­sykdommer, som diabetes, hjerte- og kar­sykdommer, depresjon og utbrenthet. God søvn er like viktig for helsen som mosjon og sunn mat.

Les også: Gode råd ved skift­arbeid

Trenger mye søvn

De fleste voksne behøver mellom seks og ni timers søvn hvert døgn for at hjernen skal få hvile, innhente seg og bearbeide inntrykk. Men du visste kanskje ikke at søvn også styrker skjelettet og immun­forsvaret? For barn og ungdom trengs søvnen for å vokse.

De vanligste årsakene til søvn­problemer er ytre støy, f.eks. fra trafikk, snorking, stress eller uro. Den som sliter med søvnen kommer ofte inn i en ond sirkel. Bekymringen for ikke å få sove gjør at vi blir stresset, noe som gjør det enda vanskeligere å falle i søvn.

" Les også: Lite søvn øker faren for hjertesykdomog Kronisk søvnløse blir oftere uføre

Gode råd til søvnens fremme

Hvis trøttheten bunner i TV-titting alene, kan du for­håpentlig lett gjøre noe med den. Men for alle som sliter med søvn­problemer er det verre.

Et godt råd er at du går og legger deg og står opp til omtrent samme tid uansett hvordan natten har forløpt. Det er viktig at du bruker den samme døgnrytmen også i helgene.

Et annet tips er å bruke sengen kun for å sove, ikke for å lese, spise eller se på TV. Det er også viktig at du roer deg ned i timene før leggetid. Ikke driv med hus­arbeid som støvsuging, vask, skifte av senge­tøy og liknende. Unngå opp­kvikkende midler som kaffe, te eller appelsiner. Melk og bananer kan derimot være gunstig.

Les også: Offshore­personell er stor­brukere av sove­midler

Ikke tren før leggetid. Derimot pleier fysisk aktivitet i løpet av dagen å medvirke til at du faller lettere i søvn og sover bedre om natten.

Hvis du sliter med søvn, kan du rådføre deg med bedrifts­helse­tjenesten eller legen.

Kilde: Sömn (Arbetsmiljöupplysningen)

Hold deg våken med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken! Abonner på HMS-magasinet og få seks utgaver i året.

"
Powered by Labrador CMS