Hjertestans rammer hele bedriften

Årets første nummer av HMS-magasinet i år er snart ute hos abonnentene. Tema i bladet er personlig verneutstyr og sikkerhetsprodukter.

Publisert

Er det lenge siden du frisket opp førstehjelpskunnskapene dine? Dette spørsmålet stiller vi leserne våre i første nummer av HMS-magasinet for året. Kanskje det er på tide med en oppfriskning?

Har du en hjertestarter på jobben? Vet du hvor den er plassert, og kan du bruke den?

Undertegnede fikk seg en tankevekker under et bedriftsbesøk hos en leverandør av hjertestartere nylig. Vi kunne ikke svare på det enkle spørsmålet:

– Hva er det første du gjør dersom et menneske faller bevisstløst sammen foran føttene dine?

Riktig svar: Det aller første du gjør, er å ringe 113. Deretter setter du i gang livreddende førstehjelp. Livreddende førstehjelp er alfa og omga i en kritisk situasjon. Nøler du for lenge, kan det være fatalt for det mennesket det gjelder. Med rask og riktig behandling kunne flere som blir rammet av hjertestans ha vært reddet.

Hva om en kollega på jobben rammes? Da er det ikke bare dette mennesket som rammes. Alle i bedriften blir sterkt berørt av en slik hendelse, understreker adm. direktør Lars Håkon Blostrupmoen i leverandørfirmaet BME.

Reddet livet med hjertestarter

Ulf Wågsæther reddet livet etter en hjertestans ved Skullerud Sport Senter i Oslo. HMS-magasinet har snakket med Wågsæther, som takker et snarrådig personale og daglig leder Jorunn Foss ved treningssenteret for at han er i live i dag. Hjertestarteren hadde Foss gått til anskaffelse av bare et par måneder før Wågsæther falt bevisstløs om på treningssenteret.

Beredskapsøvelse i Midt-Norge

HMS-magasinet har også deltatt på en beredskapsøvelse i Malvik utenfor Trondheim. Her bygger Skanska Norge AS, avdeling Midt-Norge, Norges største slakteri. Byggherre er Nortura. Slakteriet skal etter planen stå ferdig 20. mai, så det spesielle med denne beredskapsøvelsen er at den finner sted i byggeperioden. Les om øvelsen i HMS-magasinet!

Skanska Midt-Norge har for øvrig lagt bak seg 1,1 millioner arbeidstimer uten skader. Et eget rigglag får en stor del av æren for det gode resultatet.

Med respekt for rutiner

Moholt helse- og velferdssenter i Trondheim gjennomfører prosjektet La det gå rutine i det. Dette er en sertifiseringsordning som viser at de ansatte har kunnskap om de daglige rutinene ved velferdssenteret, og at de kan finne fram i kvalitetssikringssystemet. Les mer om prosjektet i HMS-magasinet!

Auditivt personvern

NAV Kongsvinger har fått på plass auditivt personvern i mottaksområdet sitt. Dette systemet hindrer uvedkommende i å overhøre samtaler av sensitiv karakter, sier teamleder Stein Øvrum i NAV Kongsvinger til HMS-magasinet. Det kan faktisk være brudd på personvernloven å ikke ha slike systemer på plass, understreker Øvrum.

HMS i ledergruppa

I små og mellomstore anleggsfirma har det vært uvanlig å bruke egne ansatte til å følge opp HMS-arbeidet, men Kaare Mortensen AS i Larvik har løftet HMS opp i ledergruppa. Les mer om hvordan anleggsfirmaet tenker HMS!

Gjesteskribenten

Døve i arbeidslivet er mer enn tegnspråk, understreker Trine W. Ellefsen. Hun er gjesteskribent i dette nummer av HMS-magasinet, som for øvrig byr på mye annet interessant lesestoff!

God fornøyelse!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom endes ut en gang i uken!

Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS