Arbeidsulykke
Arbeidsulykke

19 døde på jobb hittil i år

19 mennesker har mistet livet på jobb så langt i år. Brudd på arbeids­miljø­loven tar flere liv i året enn drap.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

I gjennomsnitt er det en arbeidstaker i uka som ikke kommer hjem fra jobb, skriver Dagsavisen.

– Jeg mener Arbeidstilsynet må anmelde flere arbeidsgivere som setter arbeidstakernes liv og helse i fare. I dag anmeldes kun en brøkdel av de alvorlige tilfellene – stikk i strid med hva Arbeidstilsynet selv har uttalt, sier Rune Bård Hansen, som har skrevet boka Arbeidsmiljøkriminalitet.

Ifølge Arbeidstilsynet ble det i 2009 gitt 1306 pålegg hvor det var fare for liv og helse på arbeidsplassen. 69 av sakene ble politianmeldt. Så langt i år er det gitt 406 pålegg, hvorav tre er anmeldt.

Straffene må skjerpes

Hansen mener straffereaksjonene må skjerpes. Den strengeste straffen som er gitt for brudd på arbeidsmiljøloven, er 60 dagers ubetinget fengsel.

– Det er gitt mange høye bøter de siste årene, men fremdeles er de gjennomgående for lave. Bøtene må være så høye at overtredelser ikke vil lønne seg, sier Hansen, som tror den høye terskelen for å gi streng straff i slike saker har kulturelle årsaker.

– På 1950- og 1960-tallet var det en form for aksept for at industrialisering og velstand medførte omkostnader, herunder også at arbeidstakere omkom eller ble alvorlig skadd. Dette tok man et oppgjør med gjennom arbeidsmiljøloven fra 1977, forteller han.

(NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS