Brannøvelse-Furuheim-2

Nasjonal brannøvelse

Under årets brannvernuke utfordres virksomheter over hele landet til å være med på tidenes første landsdekkende brannøvelse.

Publisert

Brannvernøvelse ved Furuheim bo- og aktivitetssenter i Larvik. (Foto: Jan Tveita)

I 2008 døde 84 personer i branner i Norge. De materielle skadene kom opp i fem milliarder kroner. Med denne dystre statistikken i minne, vil Norsk brannverneforening, DSB og If forsikring bruke årets brannvernuke til å skape oppmerksomhet rundt brannsikring.

- Dette er første gang vi gjennomfører en nasjonal kampanje som dette, så det er spennende å se hvor mange som blir med, sier adm. direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

600 firmaer og institusjoner hittil

Så langt har 600 firmaer og institusjoner meldt seg på, noe som innebærer at 75 000 nordmenn skal gjennom en brannøvelse.

- Det er mange skoler og barnehager som skal ha brannøvelser den uken, og det er veldig viktig. Barn er de beste ambassadører for brannsikkerhet og tar med seg kunnskapen de tilegner seg hjem, forklarer Kalheim, som ønsker seg enda flere deltagere.

- Målet må være minst 1000 virksomheter, det er bare å klikke seg inn på www.brannvernuka.no og melde seg på, oppfordrer han.

I tillegg til økt trygghet, erfaring og kunnskap om hva man skal gjøre om det begynner å brenne, kan arrangørene også lokke med en premie. Blant alle som arrangerer brannøvelse i løpet av brannvernuka, trekkes det en institusjon som vinner sikkerhetsutstyr verdt 25.000 kroner.

Faren øker når mørket kommer

Mens alle oppfordres til å bytte batteri i røykvarsleren på en bestemt dag - 1. desember, i tilfelle du hadde glemt det - gis det litt mer slingringsmonn når man skal arrangere brannøvelse.

- For at det skal være letter å passe inn øvelsen blant andre planer, ber vi bare om at den gjennomføres i løpet av uke 38, mellom 14. og 20. september, opplyser brannverndirektøren, og legger til at det ikke er tilfeldig at brannvernuka legges til høsten.

- På høsten og vinteren øker antallet branner og branndøde. Da blir det mer aktivitet inne, varmen skrus på og stearinlysene kommer fram. Vi vet at det de fleste branner er knyttet til menneskelig aktivitet.

En menneskelig aktivitet som både gleder og bidrar til økt bevissthet, er Åpen brannstasjon, som arrangeres samme uke. Da ønskes familier velkommen til å besøke over 300 brannstasjoner over hele landet.

(ANB)

Powered by Labrador CMS