Engasjement-på-jobb

Engasjert på jobben, fornøyd hjemme

Engasjert ansatte har det bedre enn andre etter arbeidstid, viser en amerikansk studie.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Livet hjemme om kvelden blir lettere og lykkeligere hvis vi er glade og entusiastiske når vi er på jobben om dagen, skriver forskning.no. Dette er konklusjonen til et team av amerikanske forskere som har undersøkt 67 universitetsmedarbeidere. Deltakerne i studien svarte på to spørreskjemaer hver dag, ett etter at arbeidsdagen var over og ett før leggetid.

Undersøkelsen viser at en arbeidsdag med humør, engasjement og fordypelse i aktivitetene gjør oss så glade og tilfredse at vi etter arbeidstid føler oss som bedre kjærester, bedre problemløsere og i det hele tatt mer lystne på å skape et godt miljø i hjemmet.

Ifølge forskerne er det følelsen av engasjement – og ikke arbeidsmengden eller arbeidstiden – som gir oss overskudd. Samtidig understreker de at følelsen av overskudd ikke er konstant. En god arbeidsdag mandag kan godt bli avløst av en dårlig arbeidsdag tirsdag, og det setter tydelige spor hjemme.

– Arbeidet kan altså få forskjellige ting til å skje i hjemmet, avhengig av om dagen har vært god, og hva som ellers har skjedd i løpet av arbeidsdagen, konstaterer Satoris Culbertson, førsteamanuensis i psykologi ved Kansas State University, i en pressemelding.

– Bare fordi en medarbeider har vært uengasjert den ene dagen, kan hun eller han godt være engasjert den neste.

Positivt engasjement, ikke stress

Forskerne understreker at arbeidet bare har en positiv effekt på hjemmet så lenge man er positivt engasjert i det. En lang, stressende arbeidsdag, med hodet begravd i papirbunkene, gjør det altså ikke lettere å være kjærlig overfor de nærmeste.

– Folk som er helt avhengige av arbeidet sitt – arbeidsnarkomane – opplever flere konflikter i hjemmet, forteller Culbertson.

Undersøkelsen harmonerer godt med tidligere forskning, som viser at konflikter mellom arbeid og familie er knyttet til misnøye med jobben, dårlig helse, dårligere prestasjoner på jobben og en økt risiko for at en ansatt sier opp. Kombinasjonen av studiene viser ifølge Culbertson at det lønner seg for en bedrift å holde medarbeiderne begeistret.

– Våre resultater indikerer at engasjementet på jobben er styrt av faktorer som organisasjonen eller bedriften har kontroll over og hvis den sørger for å holde et høyt nivå av engasjement, vil det ha en positiv innflytelse på forholdet mellom jobb og familie, sier hun.

Resultatene ble presentert på den årlige konferansen for Society for Industrial and Organizational Psychology, en avdeling av det amerikanske psykologforbundet, APA.

(forskning.no)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS