Ørepropper-Sperian.gif

Kontroller at øreproppene beskytter

Mange risikerer hørselsskader som følge av at de ikke bruker ørepropper riktig når de vil beskytte seg mot støy.

Publisert

Kontrollutstyret leveres med en CD, spesialkalibret hodesett, lydprosessor, USB-kabel og brukerhåndbok. (Ill. foto: Sperian)

Men ved å ta i bruk en helt ny metode kan du nå kontrollere at en ørepropp virkelig beskytter hørselen din. Metoden kalles VeriPRO, og er utarbeidet av Howard Leight by Sperian. Med denne metoden kan arbeidsledere med ansvar for arbeidsmiljøet forsikre seg om at medarbeiderne virkelig beskytter hørselen sin med øreproppene.

Måler støydempingen individuelt

VeriPRO måler den faktiske støydempingen for hver enkelt person. Et dataprogram veileder testpersonen trinn for trinn gjennom forskjellige tester med og uten ørepropper. Etter kontrollen skrives det ut en individuell rapport som angir personens såkalte PAR-verdi, det vil si personlig dempningsnivå eller beskyttelse som øreproppen gir. Rapporten beskriver også sikkerhetsnivået, det vil si det høyeste lydnivået som denne personen kan utsettes for. Sist, men ikke minst, angir rapporten eksponeringsnivå med beskyttelse, det vil si beregnet lydnivå med ørepropper.

Testpersonens resultat lagres i programmet, og kan analyseres for å se om det er gitt tilstrekkelige instrukser. Programmet gir direkte melding om hvorvidt øreproppen sitter som den skal og om den gir nødvendig beskyttelse. Kanskje viser det seg at brukeren trenger bedre veiledning i hvordan øreproppen skal settes inn, eller trenger å prøve en annen modell for å finne den løsningen som passer best for ham eller henne.

Alle typer ørepropper

Kontrolltesten kan brukes med alle typer ørepropper uansett fabrikat, og den omfatter to testnivåer. Fullstendig sjekk er en test med fem frekvenser (250, 500, 1000, 2000 og 4000 Hz), som fastsetter PAR-verdien, og som anbefales som en årlig test. Hurtigsjekk er en forenklet test med bare én frekvens (500 Hz), og kan brukes oftere som en rask og enkel kontroll som gir enten bestått eller stryk.

Det følger med en instruksjonsvideo som viser hvordan du bruker og setter inn ørepropper av forskjellige modeller. Videoen oppfyller kravet i EG-direktivet 2003/10/EC om opplæring.

VeriPRO er utviklet i samarbeid med forskningsinstituttet House Ear Institute i USA. Du finner flere opplysninger om VeriPRO på nettstedet www.howardleight.com/veripro.

"
Powered by Labrador CMS