Fysioterapeut cb951227

Tror kommunene vil nedprioritere fysioterapi

Stor­tin­get kut­ter re­fu­sjon til fy­sio­te­ra­pi drøye 400 mil­li­oner kro­ner og over­fører pen­ge­ne som frie mid­ler til kom­mu­ne­ne. Eks­per­te­ne tror kom­mu­ne­ne vil bruke mind­re pen­ger på fysio­terapi.

Publisert

– Når en del av sta­tens di­rek­te sub­si­die­ring av kom­mu­na­le fysio­te­ra­pi­tje­nes­ter nå fjer­nes, og pen­ge­ne i ste­det over­fø­res via ramme­over­fø­rin­ge­ne, er det lo­gisk at kom­mu­ne­ne vil se på sine pri­ori­te­rin­ger på nytt:

– Hvor­dan skal vi bru­ke kom­mu­nens pen­ger til bes­te for våre inn­byg­ge­re? Det­te kan føre til mind­re fy­sio­te­ra­pi, men det be­hø­ver jo ikke nød­ven­dig­vis å være ne­ga­tivt for inn­byg­ger­ne. De kan sam­let sett få et bed­re til­pas­set kom­mu­nalt helse­til­bud, sier professor Ter­je P. Ha­gen til bla­det Fy­sio­te­ra­peu­ten.

Aner­kjent helse­øko­nom

Hagen er pro­fes­sor ved UiO og leder Norges Forsk­nings­råds fem­åri­ge forsk­nings­pro­gram om le­del­se og or­ga­ni­se­ring i hel­se­tje­nes­ten.

– Der­som kom­mu­ne­ne vur­de­rer da­gens nivå in­nen­for fy­sio­te­ra­pi som det kor­rek­te, vil in­gen om­pri­ori­te­ring skje. Er­fa­rin­ger fra and­re sek­to­rer taler for at end­rin­ge­ne på kort sikt vil bli mar­gi­na­le. På leng­re sikt tror jeg der­imot det vil skje en end­ring mot mind­re fy­sio­te­ra­pi, fort­set­ter han.

Glemme­boken

Råd­gi­ver In­gar Rol­stad ved Res­surs­sen­ter for om­stil­ling i kom­mu­ne­ne (RO) sier det slik:

– Kom­mu­ne­nes mu­lig­het til å pri­ori­te­re opp el­ler ned for­blir de sam­me. For­skjel­len er at kom­mu­nen et­ter om­leg­gin­gen vil for­val­te en stør­re del av det of­fent­li­ges mid­ler. Usik­ker­he­ten blir om de øns­ker å bru­ke like mye pen­ger på fy­sio­te­ra­pi som i dag.

Iføl­ge Rol­stad er det kun et spørs­mål om tid før små­kom­mu­ner ikke kan le­ve­re et for­svar­lig hel­se­til­bud.

– Al­le­re­de nå mel­der man­ge kom­mu­ner om be­kym­ring for drifts­ram­men for hel­se og om­sorg og opp­le­ver det som helt nød­ven­dig å få ut­gif­te­ne ned, sier Rol­stad.

Kilde: Ekspertene tror kommunene vil nedprioritere fysioterapi

"
Powered by Labrador CMS