Latter gir lettere jobb. (Ilustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Latter gir lettere jobb. (Ilustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Få fram latteren på jobben

De fleste klarer å omgås sure kolleger på jobben, men det er både ditt og mitt ansvar å skape et godt klima som gir arbeidslyst til alle, skriver ledernett.no.

Publisert

For femti år siden lo vi 20 minutter om dagen, i dag ler vi seks minutter om dagen på jobben. Ill.foto: Colourbox.

Organisasjonskonsulent Susanne Fredriksson fra Sverige mener det er viktig at alle arbeidstakere bidrar til å skape et trivelig miljø på jobben. Selv om du ikke går aktivt inn for dette, har du uansett et ansvar for ikke å tappe kolleger for motivasjon, engasjement og energi.

Humøret smitter

Dersom noen kommer med en god idé på morgenen og blir møtt med sure og negative holdninger hos sine kolleger, vil det redusere arbeidslysten til vedkommende.

- Det er slik at litt surdeig forsurer hele deigen og påvirker hele arbeidsmiljøet, sier Fredriksson.

Tenk litt over hvordan dere opptrer mot hverandre på arbeidsplassen. Er miljøet preget av godt humør og masse energi, eller negative holdninger og sure kommentarer? Uansett hvilket miljø dere har, vil det smitte over på resten av virksomheten. Hvis miljøet er dårlig, kan alle være med på å dra lasset i positiv retning.

Se dine kolleger

I sin rolle som organisasjonskonsulent har Susanne Fredriksson blant annet lært ansatte i bedrifter med høyt sykefravær å hilse på hverandre på morgenen.

- Det å ikke bli sett, er den verste krenkingen. Det kan føre til at en hel arbeidsplass gjennomsyres av dårlig energi, sier hun.

Bryt gamle tenkemønster

For å få et bedre klima på arbeidsplassen, må vi alle starte med oss selv.

- Det er utrolig viktig at vi forsøker å fylle vår mentale godtepose med de riktige ingrediensene for å kunne inspirere hverandre, noe som er grunnen til all vår trivsel.

Organisasjonskonsulenten påpeker at vi alle har behov for å tenke nytt fordi vi ofte er preget av de samme gamle tankemønstrene. For å bryte det gamle tenkesettet, må du tenke på de nye tankene 200 ganger før det automatisk sklir inn i vårt mønster, sier Fredriksson.

- Stress, uro og redsel tar mye energi fra oss. Latter og humor på jobben bør få en høyere prioritet både blant ansatte og leder, sier hun.

Få fram latteren

- Forskning viser at vi lo rundt 20 minutter på jobben pr. dag for femti år siden. I dag ler vi nå bare 6 minutter om dagen. Vi har blitt for alvorlige og opplever ofte at alt er tungt. Det å le er veldig viktig, både med andre, men også noen ganger av seg selv, sier hun.

Slik lager du et hyggeligere miljø på jobben:

1. Hils på andre

Start med å hilse på dine kolleger om morgenen. Smil og gi komplimenter hvis du synes noen er fin, eller for eksempel har klippet håret.

2. Løft dine kolleger

Fremhev og skryt av dine kolleger hvis du mener de har gjort en god jobb.

3. Vis respekt

Vær imøtekommende hvis noen henvender seg til deg. Hvis du er stresset, kan du si at det passer litt dårlig akkurat nå, men at du vil komme tilbake når du er ferdig med oppgaven. Si ifra på en hyggelig måte. Hvis du bjeffer, vil vedkommende kvie seg for å komme til deg flere ganger.

4. Få fram latteren

Del en humoristisk historie med dine kolleger. Kanskje har du gjort noe dumt eller vært vitne til en komisk situasjon, enten på jobb eller hjemme. Det får fram latteren og inspirerer andre til å dele sine historier.

5. Delta på sosiale arrangementer

Sosiale arrangementer på jobben kan være veldig hyggelig. Sørg for at du setter av tid til å bli med på slike arrangementer innimellom. Ikke bare fordi det er bra for deg selv, men også for å vise initiativtakerne at det de drar i gang, er positivt for miljøet.

6. Møt nye ideer med et åpent sinn

Selv om du har lang erfaring, er det viktig at du møter unge og nye mennesker med et åpent sinn. De kan komme med ideer som har vært forsøkt ut før, men det betyr ikke at de ikke virker nå. Samfunnet og sammensetningen på arbeidsplassen kan ha endret seg slik at samme idé faktisk kan være veldig passende akkurat nå.

7. Avslutt med stil

I stedet for å fortelle andre hva du gruer deg til neste arbeidsdag, kan du fortelle andre hva du gleder deg til å ta fatt på i morgen. Hvis du tar et bevisst valg i forhold til hva du fokuserer på, vil dine kolleger etter hvert følge etter og gjøre det samme.

(ledernett.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS