oppgitt_colourbox

Homofile tør ikke stå frem på jobb

Fire av ti homofile mener selv at legningen deres er et hinder for karrieren. Derfor velger de å ikke stå frem.

Publisert

Det viser en undersøklelse utført av Nova på oppdrag fra LO. Samtidig viser undersøkelsen at arbeidsplassen er et sted der mange lesbiske og homofile møter diskriminering.

- Mediene skaper trøbbel

Arbeiderparti-politiker Anette Trettebergstuen, Adam Schjølberg fra tv-serien Homsepatruljen og Mr. Gay Norway, Kai Thomas Ryen Larsen, stilte nylig i debatt om temaet i Ukeslutt på NRK P1 og P2.

Alle mener at mediene skaper trøbbel for homofile på arbeidsplassen.

- Mediene skriver stort sett bare om de problematiske og sprøe historiene når de lager saker om homofile. Derfor kvier mange seg for å stå frem, sier Trettebergstuen til NRK.

- Viktig at det blir et tema

Nylig gikk en Se og Hør-journalist ut med at han hadde fått beskjed om å opptre mindre homofilt i jobbsammenheng. Dette fikk likestillings- og diskrimineringsombudet til å opprette sak, og stortingsrepresentant Trettebergstuen er glad for at journalisten sto frem med historien sin.

- Mange opplever å bli mobba på arbeidsplassen på grunn av legningen sin, og noen opplever å bli forbigått ved forfremmelser, sier hun.

Stort sett positiv erfaring

Men hele 83 prosent av dem som står frem som homofile på arbeidsplassen har opplevd dette som positivt, skriver NRK.

- Frykten for å stå frem er større enn den burde være, mener Trettebergstuen.

Selv opplever hun ingen problemer med å være lesbisk stortingspolitiker, men mener det er viktig å rette søkelyset mot at såpass mange opplever legningen sin som et problem i jobbsammenheng.

- "Homo" er fortsatt det mest bruke skjellsordet i skolegården. Skolene og arbeidsplassene blir en viktig kamparena framover, seier hun til.

- Kan ta stor plass

Kai Thomas Ryen Larsen, nylig kåret til Mr Gay Norway, er enig med Trettebergstuen i at media må ta mye av skylda for frykten.

- De skriver om det spektakulære, og skaper frykt for det ukjente. Folk forstår ikke at også vi er helt vanlige folk, sier han

Adam Schølberg er kjent fra Homsepatruljen, og forstår godt at enkelte homofile kan ta mye plass i kontorlandskapet.

- Det kan være slitsomt med folk som gir veldig mye av seg selv i arbeidstida, men det har med personlighet å gjøre, og ikke seksuell legning, sier han til NRK.

Han tror mer undervisning om homofili i skolen kan føre til at det blir enklere å stå frem med legningen sin i yrkeslivet.

(Kilde: NRK)

Les mer om, og hør debatten på NRKs nettsider.

"
Powered by Labrador CMS