Plante Newswire S

Inneklima: De beste luftrenserne

Har du dår­lig luft på jobben? Grøn­ne plan­ter ren­ser luf­ten, fjer­ner gift­stof­fer og øker luft­fuk­tig­he­ten. Freds­lil­je, gullranke og breg­ne er blant de mest ef­fek­ti­ve.

Publisert

– Grøn­ne plan­ter hjel­per deg til å ska­pe et bed­re in­ne­kli­ma, sier gart­ner Hans Jen­sen i Plan­ta­sjen. – Plan­ter med stor blad­over­fla­te pro­du­se­rer mest ok­sy­gen.

Blant de plan­te­ne som gir oss best luft inne, er freds­lil­je, gullranke og breg­ne. Eføy, bjør­ke­fiken og paraplytre har også mil­jø­venn­li­ge egen­ska­per.

Gjen­nom fo­to­syn­te­sen ren­ser grøn­ne plan­ter luf­ten ved å om­dan­ne CO2 (karbon­di­ok­sid) til ok­sy­gen. I til­legg er grøn­ne plan­ter gode luft­fuk­te­re ved at de sto­re blad­over­fla­te­ne av­gir fuk­tig­het.

Gartner Hans Jensen i Plantasjen viser fram de ti mest miljøvennlige plantene som er (bakerst fra venstre) gullranke, fredslilje, draketrær, bjørkefiken, svigermorstunge, bregne, paraplytre, sjømannstrøst, aloe vera og eføy. (Foto: Lise Lysfjord Pettersen, Newswire)

Planter fjer­ner gift­stof­fer

Men vel så vik­tig er plan­te­nes evne til å nøy­tra­li­se­re ska­de­li­ge gas­ser og gif­ter i luf­ten. Plan­te­ne fun­ge­rer som et bio­lo­gisk fil­ter.

– Gjen­nom spalteåpningene i bla­de­ne trek­ker plan­te­ne til seg far­li­ge stof­fer og bry­ter dis­se ned, for­kla­rer gart­ne­ren.Nede i jor­den til pot­te­plan­ten le­ver det mikro­or­ga­nis­mer og bak­te­ri­er som også hjel­per til med å ren­se luf­ten.

– Eføy og breg­ner eg­ner seg best til å fjer­ne for­mal­de­hyd fra luf­ten. For­mal­dehyd er den van­lig­ste gas­sen vi har in­nen­dørs, og den kom­mer fra blant an­net lim, fu­ge­mas­se og mø­bel­stof­fer.

Dracaena (dra­ke­trær) er ef­fek­tiv til å re­du­se­re trikloroetylen i luf­ten, et stoff som stam­mer fra in­du­stri­el­le lø­se­mid­ler.

Ska­per triv­sel

– Det er på­vist at plan­ter har ev­nen til å ren­se luf­ten. Forsk­ning vi­ser også at plan­ter er vik­tig for triv­sel og vel­væ­re, sier Gre­te Grin­dal Patil, før­s­te­ama­nu­en­sis ved Uni­ver­si­te­tet for mil­jø- og biovitenskap, UMB, til News­wire.

En ny stu­die fra UMB i Ås vi­ser po­si­ti­ve ef­fek­ter av plan­ter i kon­tor­mil­jø. Nær­vær av grøn­ne plan­ter ser ut til å bi­dra til re­du­sert sy­ke­fra­vær, økt pro­duk­ti­vi­tet og re­du­sert stress­ni­vå.

Tid­li­ge­re forsk­nings­pro­sjek­ter, der man har ut­styrt kon­to­rer med man­ge grøn­ne plan­ter, har gitt re­sul­ta­ter som mind­re trøtt­het og ho­de­pi­ne blant de an­sat­te.

Sto­re grønn­plan­ter dem­per også lyd, noe som er po­si­tivt i åpne kon­tor­land­skap.

Lett­stel­te

Fle­re av plan­te­ne som har gode mil­jø­egen­ska­per er svært lett­stel­te.

– Man tren­ger ikke ha ’’grønne fing­re’’ for å hol­de grønn­plan­te­ne fro­di­ge og friske. Det største pro­ble­met er at vi gir plan­te­ne for mye vann, sier Hans Jen­sen.

Denne artikkelen er skrevet av LiseLysfjord Pettersen i det oppdrags­finansierte nyhets­byrået Newswire på oppdrag av Plantasjen.

Powered by Labrador CMS