Eka_Chemicals_Rana

Null skader på 15 år

Eka Chemicals Rana har mottatt flere priser for sitt HMS-arbeid. Nylig feiret bedriften at det er 15 år siden siste skade med sykefravær.

Publisert

Norsk Industri, som organiserer arbeids­giver­siden i norsk prosess­industri, kan dess­uten melde at natrium­klorat­bedriften på Mo har et syke­fra­vær på bare 2,5 pro­sent, noe av det la­ves­te i bransjen.

– Det er ikke alle unt å dri­ve 15 år uten skade. En av hem­me­lig­he­te­ne bak vårt gode re­sul­tat er nok at våre an­sat­te har en sterk eier­fø­lel­se til be­drif­ten, sier adm. di­rek­tør for Eka Chemicals Norge Thore Mic­hal­sen.

– Vi har en vel­dig flat or­ga­ni­sa­sjons­struk­tur, og de an­sat­te har full­mak­ter og mu­lig­het til å være med på det mes­te som skjer i be­drif­ten. Vi er 100 pro­sent åpne om bud­sjet­ter, re­sul­ta­ter, hand­lings­pla­ner og alle del­tar i av­viks­mø­ter spe­si­elt i for­hold til HMS. Det er tett kon­takt mel­lom le­del­se og de an­sat­te.

Lang er­fa­ring med IA

Be­drif­ten har vært IA-be­drift helt si­den star­ten av ord­nin­gen. Eka Chemicals er en del av kon­ser­net Akzo No­bel og har fulgt et eget HMS-opp­legg som lig­ger tett opp­til det nor­ske sy­ste­met i mer enn 10 år. De er alt­så vant til å job­be et­ter de sam­me vir­ke­mid­le­ne.

– Vi fø­ler vi har et me­get godt ar­beids­mil­jø. Vi lyk­kes med å ar­bei­de med pri­ori­ter­te opp­ga­ver når vi ikke har sto­re in­ter­ne kon­flik­ter. Når vi slip­per for­styr­ren­de ele­men­ter kan vi kon­sen­tre­re oss fullt og helt om det vi er best på, sier Mic­hal­sen.

Kla­re HMS-ru­ti­ner

HMS vekt­leg­ges i alle møter og det lages egne HMS-rap­por­ter hver måned.

– Hvis vi får en ska­de, er jeg gan­ske over­be­vist om at en re­pre­sen­tant fra di­vi­sjons­le­del­sen vil trop­pe opp på Mo for å gå igjen­nom våre ru­ti­ner, for­tel­ler Mic­hal­sen.

Be­drif­ten har ei­ere som stil­ler stren­ge krav. I kon­ser­net er det 66 000 an­sat­te for­delt over hele ver­den. Alle le­de­re er plik­tet til å rap­por­te­re om ska­der el­ler til­løp til ska­der in­nen 24 ti­mer. Det­te gir et bredt data­grunn­lag med hen­del­ser, noe som gir er­fa­ring og som er in­for­ma­sjon til fore­byg­gen­de ar­beid.

Medvirkning fra ansatte

– Ska­der skjer i de al­ler fles­te til­fel­ler ikke for­di det er man­gel på ut­styr el­ler ru­ti­ner. Per­son­lig sikkerhetsadferd er helt av­gjø­ren­de. Vi er gla­de for at de an­sat­te bi­drar på en po­si­tiv måte for et godt og sik­kert ar­beids­miljø, sier Mic­hal­sen.

Les mer: Null skader på 15 år (Norsk Industri)

"
Powered by Labrador CMS