slakteri_colourbox

Slakteri-forskning kan gi musearm-resultater

Etter å ha kartlagt slakteriarbeideres armbevegelser og smerter, er forskere fra Aalborg Universitet i Danmark overbevist om at de kan fjerne folkesykdommen musearm fra landets kontorer.

Publisert

- Hvis ikke du reiser deg opp og rister skikkelig løs, får du ikke klikke "send" på eposten du nettop har skrevet.

Slik kan det bli, når Aalborg-forskerne har ferdigutviklet nye, intelligente løsninger til kontorlandskapene i Danmark.

Bevegelse inn i arbeidet

Ideen er å sette kontorrotter i bevegelse, og dermed hindre musearm og andre smerter. Det skriver det danske tidsskriftet ingeniøren.dk.

Smerteforskerne har nøye overvåket 38 slakteriarbeidere under arbeid. Ved hjelp av avanserte videokameraer målte de bevegelser i overkroppen i tre dimensjoner, under ensidig arbeid.

Mindre vondt med bevegelse

I ettertid har forskerne analysert variasjonen i bevegelsesmønstret, og kartlagt forskjellige smerteeffektene.

- Det er stor forskjell på hvordan folk utfører forskjellige oppgaver, og vi kan se at de som ikke får smerter rett og slett er de som beveger seg mest, forklarer lektor Pascal Madeleine fra Aalborg Universitet til ingeniøren.dk.

Han har sammen med danske og svenske forskere påvist at mangel på endringer i bevegelsene kan være til stor belastnming på kroppen, og på sikt føre til flere smerter

Slakter-funn kan overføres

Resultatet av undersøkelsen kan få avgjørende betydning for hvordan man forebygger og forstår arbeidsrelaterte smerter i Danmark, skriver tidsskriftet.

- Vi kan overføre våre funn til prosjekter som kan forhindre musearmen. PC-arbeid er veldig ensformig, med gjentagelse av de samme bevegelsene hele tiden. Hvis man er i stand til å endre bevegelsesmønstret og få inn variasjon, vil man minske belastningen i muskler og samtidig forhindre musearm, sier Madeleine.

Kuskeslag erstatter musetrykk

Ifølge Madeleine må det utvikles et intelligent kontorsystem, som krever nye former for ordre fra brukeren. - For eksempel at noen museklikk kan erstattes med andre former for bevegelse - som et kuskeslag.

- Planen er å utvikle produkter som gir deg tilbakemelding når du jobber. Det kan være en vanlig datamaskin som ber deg gjøre en spesiell bevegelse før du kan gå videre i arbeidet, forklarer han.

(Kilde: Ingeniøren.dk)

"
Powered by Labrador CMS