Rygg cb564300
Rygg cb564300

Hjelper løfteteknikk?

Til tross for stor kunnskap om løfteteknikk og løftehjelpemidler, er forekomsten av ryggplager fortsatt høy. Finske forskere har undersøkt om rådgiving og utdannelse i løfteteknikk har noen betydning for ryggplager.

Publisert

Den finske undersøkelsen hadde som formål å undersøke om rådgiving og undervisning i løfteteknikk er effektivt for å forebygge korsryggplager, og ble utført på arbeidstakere innen helsevesen og bagasje- og postpersonell.

To grupper

Deltakerne ble delt inn i to grupper; en som mottok undervisning i ulike løfteteknikker og ergonomisk rådgivning, og en som ikke deltok i noen undervisningstiltak.

Blant de som fikk undervisning, varierte opplegget fra noen få timers undervisning til vedvarende undervisning over lengre tid.

- Ingen effekt

Gjennomgangen av undersøkelsen viser ingen tydelige forskjeller i forekomst av ryggplager hos de to gruppene, skriver fysioterapi.no.

Forskerne konkluderer derfor med at det - utfra dagens forskning - ikke finnes noen bevis på at rådgivning eller undervisning i løfteteknikk har effekt på forekomsten av ryggplager.

De påpeker imidlertid at det er behov for flere studier, for å finne nye måter å forebygge arbeidsrelaterte ryggplager på.

(Fysioterapeuten.no)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS