Pc-bruk og øyne

Voldsom økning i pc-bruken

Halvparten av alle briter bruker pc-en i nesten 50 timer hver uke, viser en ny undersøkelse. Oppsiktsvekkende mye, mener norsk synsprofessor

Publisert

Undersøkelsen, som er gjennomført av College of Optometrists i London, viser at hver tredje pc-bruker klager over hodepine og slitne øyne, skriver Newswire. - Tidligere undersøkelser viser at andelen som plages, er like stor her i landet. Det vanligste er tørre og slitne øyne og muskelspenninger, sier professor Gunnar Horgen ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud. Han mener det kan være på tide med en ny undersøkelse om pc-bruken i Norge også, med tanke på de høye tallene i Storbritannia.

Pc-bruken endrer seg

Horgen har forsket på dataskjermarbeid i en årrekke og sier bruken har endret seg mye i det siste: - Andelen nordmenn som har arbeidsdagen sin foran en pc, øker stadig. I tillegg øker skjermbruken hjemme, både for unge og eldre. Og da er det sannsynlig at plagene vil tilta.

Tenk på sittestilling og lysforhold

I den britiske undersøkelsen oppgir 64 prosent av alle voksne at de sitter én til fire timer foran pc-en hjemme hver dag. - Økte plager kan skyldes at mye av bruken hjemme skjer foran en laptop med varierende sittestilling og lysforhold. Sittestilling og lysforhold er de viktigste faktorene som påvirker om du blir plaget eller ikke. Plagene er vanligvis forbigående og mindre alvorlige, og det er enkle forholdsregler du kan ta for å unngå å bli sliten og få muskelplager, sier Gunnar Horgen.

Ta pauser

- Når du arbeider foran en pc, er det viktig å ta relativt hyppige og korte pauser. Da er det fint å strekke litt på seg, og gjerne se vekk fra skjermen. Du kan se ut av vinduet eller andre steder i cirka 20 sekunder. Dessuten er det viktig å huske på å blunke. Undersøkelser har vist at mange blunker mye mindre enn normalt når de arbeider ved en skjerm.

Hold avstand

Avstanden og synsvinkelen til skjermen må være riktig og belysningen godt tilpasset.- Skjermen bør plasseres noe unna vinduet, og du bør unngå reflekser i skjermen. Taklyset bør være jevnt fordelt, og gjerne kombinert med en god arbeidslampe på pulten. Skriftstørrelsen bør være på minst 12 punkter når du jobber. Det vil i praksis si at de store bokstavene er omtrent tre millimeter høye.- Når vi kommer i 40-45-årsalderen, endrer synet seg for de aller fleste, og da er det uansett lurt å få sjekket synet hos en optiker, sier professor Gunnar Horgen. For noen er det nødvendig å anskaffe seg egne databriller, som er spesielt tilpasset synsforholdene foran en pc.(Newswire)

Powered by Labrador CMS