57 prosent av polititjenestemennene hadde vært utsatt for vold de siste 12 månedene i 2003. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Utsettes for vold og trusler

Nær halvparten av helsearbeidere, lærere og politi blir utsatt for vold eller trusler om vold på jobben.

Publisert

Hver tredje sykepleier har vært utsatt for vold. 40 prosent av alle barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsarbeidere ble i løpet av ett år utsatt for vold og trusler om vold på arbeidsplassen. Slag, spytting, trusler med sakser og kniver er blant voldshendelsene det rapporteres om. Dette kommer fram av en gjennomgang Aftenposten har gjort av tall og hendelser innrapportert til de ulike yrkesgruppenes fagforeninger.

Dobling på ti år i politiet

Over halvparten av polititjenestemenn rapporterer at de har opplevd vold i løpet av et år på jobben. Tall fra Politidirektoratet viser også at antall anmeldelser for forulemping av offentlig tjenestemenn er fordoblet de siste ti årene, fra 806 anmeldelser i 1998 til 1630 i 2006.

Hjelpepleiere mest utsatt

Hjelpepleiere som jobber i hjemmetjeneste eller på institusjon er blant de mest voldsutsatte yrkesgruppene. Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) viser at 78 prosent av innrapporterte voldsskader var utført av pasienter.- Hjelpepleierne er nærmest pasientene og blir dermed oftest utsatt, sier leder i Fagforbundets seksjon for helse- og sosial, Kjellfrid Blakstad, til Aftenposten.I 2002 og 2003 gjennomførte Arbeidstilsynet og Fagforbundet tilsyn for hjelpepleiere i hjemmetjenesten. Da rapporterte en tredjedel at vold og trusler var et problem, samtidig som de opplevde at det ikke ble satt i verk tiltak for å bedre forholdene. Oppfølgingstilsynet i 2007 avdekket ingen bedring - snarere tvert imot.- Andelen som ikke synes det ble gjort noe for å hindre vold, hadde økt, sier Blakstad til avisen. Tilsyn avdekket også at én av tre arbeidstakere hadde vært sykmeldt de siste to årene på grunn av vold og trusler.

Forholdene verre

Forsker Rita Bast-Pettersen i Stami sier at vold i arbeidslivet, og særlig blant

helsearbeidere, kom på dagsorden første gang tidlig på 1990-tallet med en undersøkelse om vold blant nordiske helsearbeidere.- Lite tyder på at det er blitt bedre siden. Det er nok ganske sikkert blitt verre, sier Bast-Pettersen til Aftenposten.I tillegg til at det henger sammen med den generelle voldsutviklingen i samfunnet, tror Bast-Pettersen at mindre respekt for det som ble oppfattet som autoriteter før, kan være blant årsakene til vold.- Å bruke vold mot en politimann før i tiden, var utenkelig. I dagtar enkelte seg større friheter, og holdningene våre er i endring, sier hun til avisen.(Aftenposten)

Powered by Labrador CMS