Oljeplattform cb523747 L

Oljeansatte bekymret

48 pro­sent av de an­sat­te i norsk pe­tro­le­ums­virk­som­het mener det er dår­li­ge­re sik­ker­het på ar­beids­plas­sen som følge av man­gel­fullt ved­like­hold.

Publisert

Det frem­kommer i en under­søkelse av Pet­ro­leums­til­synet (Ptil) blant alle ansatte i pet­roleums­virk­som­heten til havs og ved petroleums­anlegg på land.

De an­sat­te ble spurt om ni uli­ke ulyk­kes­sce­na­ri­er. Det vi­ser seg at opp­le­vel­sen av ri­si­ko har økt sammenlignet med for­ri­ge un­der­sø­kel­se fra 2005.

Sær­lig gjel­der det­te opp­le­vel­sen av fare ved kol­li­sjo­ner, ut­slipp av gif­ti­ge gas­ser og fare for ut­blås­ning.

Les også: Doktor­grads­studie viser at norske olje­arbeidere tar større sjanser enn britiske kolleger

Frykter språk­pro­ble­mer

Fle­re an­sat­te enn før me­ner nå at far­li­ge si­tua­sjo­ner opp­står på ar­beids­plas­sen som føl­ge av språk­pro­ble­mer.

33 pro­sent av de an­sat­te på sok­ke­len og 42 pro­sent av dem som job­ber på land­an­leg­ge­ne opp­le­ver språk­pro­ble­me­ne slik. For­skjellen mel­lom sok­kel og land­an­legg kan for­kla­res med at det er en høy­ere an­del uten­land­ske ar­bei­de­re på land­an­leg­ge­ne.

Alt er li­ke­vel ikke galt. Sam­ti­dig med un­der­sø­kel­sen, la Ptil fram har­de fak­ta som vi­ser at an­tal­let hen­del­ser på norsk sok­kel med storulykkespotensial had­de en ned­gang i 2007.

Det gjel­der an­tal­let per­son­ska­der, hyd­ro­kar­bon­lek­ka­sjer, hen­del­ser i for­bin­del­se med pro­duk­sjons- og le­te­bo­ring og skip på kol­li­sjons­kurs.

Les også: Jobber for å unngå fallskader offshore

Bekymring gir bevissthet

Når de an­sat­te li­ke­vel vir­ker mer be­kym­ret for stor­ulyk­ker, kan det iføl­ge Ol­je­in­du­stri­ens Lands­for­en­ing (OLF) gi en økt be­visst­het om sik­ker­het. I til­legg til at bran­sjen selv har gitt spør­re­un­der­sø­kel­sen stor oppmerksomhet internt, har også enkelthendelser og dødulykker fått mye omtale i mediene.

Les mer: Offshore.no

"
Powered by Labrador CMS