Vernetøy_Snickers_Workwear S

Verneutstyr blir mote

Snekkere, elektrikere og rørleggere vil se hippe ut. Den blå kjeledressen er ut. Vernetøy inspireres stadig mer av hverdagsklær.

Publisert

– Også arbeidsklær og verneutstyr er preget av motebildet. Hettegensere og piratbukser er kommet for fullt. Og buksene sitter lavere enn tidligere, akkurat som vanlige bukser, sier Mona Wold i Snickers Workwear.

Men sæggebuksene har ennå ikke inntatt norske byggeplasser, i hvert fall ikke fra klesprodusentenes side.

– Det blir det nok ikke noe av heller, ikke en gang for rørleggere. Sægging er svært upraktisk i yrker hvor man bøyer seg mye, sier Wold.

På Nordens største byggmesse Bygg Reis Deg, som arrangeres på Lillestrøm i perioden 18.-23. september, er det mer enn verktøy, interiør og byggmaterialer som vises fram. Klær og verneutstyr hører stadig mer hjemme på et slikt arrangement.

Slutt på blå kjeledress

Før var en håndverker kledd i blått, og ferdig med det. Slik er det ikke lenger.

– Fra å være bare blått, går det nå mye i svart og forskjellige gråfarger. En del større fimaer vil også ha sine egne farger på arbeidstøyet til alle sine ansatte. Arbeidstøy kan være en viktig måte å markere bedriften på utad, sier Ellen Merete Thollefsen i Würth Modyf.

Men ikke lyst tøy

På grunn av arbeidets art er det trolig en stund til de helt lyse fargene dukker opp. Rosa er nok også et stykke unna. Men enkelte produsenter har gått langt i å tenke nytt, som å lage arbeidstøy i kamuflasjefarger.

Würth Modyf AS markerer seg med vernesko på årets Bygg Reis Deg. Heller ikke vernesko er hva de var.

– Vi merker at de som bruker arbeidsklær er mer forfengelige enn før, også når det gjelder vernesko. Før var skoene store, svarte og klumpete, og alle hadde ståltupp. Nå skal de ut som joggesko eller fritidssko, gjerne med fargerike detaljer. Og ståltuppen har fått konkurranse fra lettere materialer, som kunststoff og aluminium, sier Thollefsen.

Sammensmelting

For noen år siden begynte skotøyprodusentene å hente inspirasjon fra sportsutstyr. I dag er joggesko en del av hverdagspåkledningen. Arbeidsklær kan ha noe av det samme potensialet.

– Hvis du hadde tatt på deg de friskeste klærne våre, kunne folk tatt deg for å ha kjøpt dem på Carlings eller lignende klesbutikker. Jeg har også sett at en del bruker dem når de er på tur i marka, sier Mona Wold i Snickers Workwear.

Les mer: Snekker'n er blitt forfengelig (Newswire)

"
Powered by Labrador CMS