Drikking på jobben cb580282

Jobben skaper alkoholproblemer

Mange gleder seg til lønningspils eller vinsmaking med gode kolleger på jobben. Nå viser forskning at en slik alkoholkultur gjør at flere får alkoholproblemer. Mange arbeidsplasser savner klare drikkeregler.

Publisert

Forsker Hildegunn Sagvaag ved Universitetet i Stavanger disputerte avla nylig doktorgrad med en avhandling om alkoholbruk på arbeidsplassen.

- Å drikke i arbeidstiden, blir oppfattet som uakseptabelt. Samtidig er det mange arbeidsgivere som spretter champagnen når de inngår avtaler eller aksepterer vinlotteri blant sine ansatte, sier hun.

Flaut å snakke om det

Sagvaag intervjuet 11 menn og 8 kvinner om hvordan de følte det når alkohol ble diskutert på jobben.

- Ansatte med alkoholproblemer blir ofte møtt med mistor når problemet deres blir kjent på jobben. De føler ofte skam og skyldfølelse.

Ofte griper arbeidsgiver inn veldig sent, eller gir dem valget mellom å kutte ut alkoholen eller miste jobben. En slik oppstrammer fører ofte til at den ansatte jobber enda hardere.

- Når de jobber mer og blir stresset, kompenserer de ofte med å drikke enda mer alkohol. Det fører igjen til at de glir ut av fellesskapet og blir stadig mer isolert, fremholder hun.

Kjønnsforskjeller

Det viste seg også at det var en del forskjeller mellom kvinner og menn. Kvinnene hadde ofte store omsorgsoppgaver hjemme. Å drikke alkohol, ble en måte å tåle urimelige belastninger på.

Mennene reiste mye i jobben og hadde tilgang på alkohol på fly og hotell. De brukte også alkohol for å pleie forholdet til kunder.

Kilde: Saknar drikkereglar (Forskning.no)

"
Powered by Labrador CMS