Bærbar pc
Bærbar pc

Lovlig å sjekke dine elektroniske spor

Bedriften har lov til å sjekke dine pc-spor, slår en fersk dom i Oslo tingrett fast.

Publisert

En arbeidsgiver som sjekket pc-loggen til sin kvinnelige kontorsjef, ble frikjent etter først å være beskyldt for mobbing og trakassering, skriver Aftenposten.

Pc-en er arbeidsgivers eiendom

- Jobb-pc-en er ikke personlig. Den er tvert imot et verktøy som tilhører arbeidsgiver, og som arbeidsgiver har mulighet til å sjekke, sier jusprofessor og ekspert på arbeidsrett, Henning Jakhelln, til avisen.

Arbeidsgiver må ha god grunn

Jakhelln understreker samtidig at arbeidsgiver må ha en god grunn til å sjekke ansattes datamaskiner, og at arbeidsgiver ikke må gå lenger i sin kontroll enn strengt tatt nødvendig. Hvis disse forutsetningene er til stede, må vi som ansatte være forberedt på å bli sett etter i kortene i form av en pc-kontroll.

Rettsvesenet legger listen

- Arbeidsgiver må selv vurdere om forutsetningene er til stede, men i siste instans er det rettsvesenet som legger listen for hva som er akseptabelt eller ikke, sier Jakhelln.

Loggen fortalte om fravær

I en dom fra Oslo tingrett i forrige uke ble en arbeidsgiver frikjent på alle punkter etter at den kvinnelige kontorsjefen gikk til sak med påstander om mobbing og trakassering. Kontorsjefens pc-logg ble brukt som bevis for at hun hadde vært urettmessig mye borte fra jobb. Bare av- og pålogging på datamaskinen ble sjekket. Det er ennå ikke tatt stilling til om saken skal ankes. (Aftenposten)

Powered by Labrador CMS