Frisor_lite_cbox
Frisor_lite_cbox

Senk skuldrene!

Frisører, elektrikere og rørleggere har stor risiko for alvorlige nakke- og skulderplager. Men med jevnlige påminnelser om hva som er rett arbeidsstilling, blir plagene færre.

Publisert

Nakke- og skulderplager er en velkjent yrkesbelastning for landets frisører. Lange arbeidsdager med hevede armer gir slitasje.

En felststudie i Oslo, utført av blant annet Stami, viser nå at plagene kan reduseres i betydelig grad.

- Ved at frisørene blir påminnet om hva som er riktig arbeidsstilling, ser vi en merkbar forbedring i arbeidsteknikk i etterkant, forteller overlege Bo Veiersted ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Studien viser at personlig rådgivning reduserer arbeidstiden med hevede armer såpass mye at risikoen for senebetennelse i skuldrene kan gå ned med en fjerdedel.

I undersøkelsen ble det også gitt skriftlig informasjon om riktig arbeidsteknikk til en kontrollgruppe, men her ble det ikke registrert forbedringer. Personlig veiledning, med dialog og demonstrasjon, er det som må til.

- Det er grunn til å tro at vi vil kunne oppnå tilsvarende effekt i alle yrkesgrupper som jobber med armene hevet, for eksempel rørleggere, elektrikere og malere, mener Veiersted.

Oslo-undersøkelsen sier ingenting om den langvarige effekten av den personlige rådgivningen. Studien er en del av en større undersøkelse blant yrkesskoleelever, og er et samarbeid mellom Statens arbeidsmiljøinstitutt, universitetene i Oslo og Bergen, samt Arbets- och miljömedicinska kliniken (Lund, Sverige).

Les mer: Forbruker.no

"
Powered by Labrador CMS