Hvorfor ikke trene sammen på jobben - slik de gjør hos Data Respons på Høvik i Bærum? (Foto: Jan Tveita)
Hvorfor ikke trene sammen på jobben - slik de gjør hos Data Respons på Høvik i Bærum? (Foto: Jan Tveita)

Trening reduserer depresjon

En time trening i uka reduserer faren for å bli deprimert, uansett hvor lett treningen er. Det er konklusjonen i en ny australsk studie.

Publisert

Det er forskning.no som skriver dette.

– Vi vet at fysisk aktivitet spiller en rolle i å behandle symptomene ved depresjon, men dette er den første gangen vi har klart å kvantifisere det forebyggende potensialet som fysisk aktivitet har for å redusere fremtidig depresjon, sier Samuel Harvey, førsteamanuensis ved The University of New South Wales i Australia, i en pressemelding.

Bygger på tall fra trøndere

Han har ledet studien, som bygger på tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Den nye studien følger 33 908 voksne over en periode på elleve år. I tolv prosent av tilfellene der en av studiedeltakerne ble deprimert, kunne dette blitt forhindret dersom de hadde vært fysisk aktiv i en time hver uke, viser studien.

Inaktivitet øker risikoen

Forskerne sjekket også for andre risikofaktorer, som om deltakerne brukte narkotiske stoffer eller drakk mye alkohol, slet med overvekt eller hadde fysiske plager som kunne føre til depresjon. Forsøkspersonenes økonomi og sosiale status ble også tatt med i regnestykket.

Selv etter alt dette viser studien at en person som ikke trente i det store og det hele, hadde 44 prosent større risiko for å bli deprimert enn en som var fysisk aktiv i én eller to timer i uka.

– Vi forsøker fortsatt å finne ut hvorfor trening kan ha en slik positiv effekt, men vi tror det er snakk om kombinert effekt fra de fysiske og sosiale fordelene ved fysisk aktivitet, sier Harvey.

Trening er forebyggende

Det at trening kan ha en forebyggende effekt mot depresjon, er ikke noe nytt i seg selv. Dette er noe både forskere og klinikere har vært enige om i mange år. I 2013 skrev forskning.no om en stor, svensk studie som viste at det å gå turer på 15-20 minutter et par ganger i uka, hadde en stor effekt på den psykiske helsa til deltakerne. Spesielt de som ikke trener eller beveger seg særlig i det hele tatt, har stor effekt av å svette litt oftere.

Tren når du er deprimert

Det å være fysisk aktiv kan ikke bare forebygge depresjon, det kan også være til hjelp hvis du allerede er deprimert. En stor gjennomgang av forskningen på fysisk aktivitet og depresjon som forskning.no har omtalt tidligere, viser at det å være fysisk aktiv, har en moderat effekt på depresjon. Men det er ingen mirakelkur.

De som lider av depresjon, har det vanskeligere for å være fysiske aktive enn andre. Og selv om treningen fungerte bedre enn å ikke få noen behandling i det store og hele, mente forskerne at det fortsatt var mer effektivt å gå til psykolog, psykiater eller å få medikamenter mot depresjonen.

(forskning.no)

Powered by Labrador CMS