Regnvær var ingen hindring for Cathrine Rytterager Ruud og Fredrik Volden ved Osram i Oslo å ta seg en gåtur da HMS-magasinet bedriften i 2014. (Foto: Jan Tveita)
Regnvær var ingen hindring for Cathrine Rytterager Ruud og Fredrik Volden ved Osram i Oslo å ta seg en gåtur da HMS-magasinet bedriften i 2014. (Foto: Jan Tveita)

Rolige gåturer forlenger livet

Selv noen helt rolige rusleturer reduserer faren for tidlig død betydelig, viser en ny studie. – Dette er svært lett for de aller fleste å få til, sier professor.

Publisert

Mens fagfolk hittil har sagt at du må ta i om det skal monne, viser en ny studie fra Norge, Sverige, England og USA at alle monner drar når det gjelder fysisk aktivitet, skriver NRK.

– Dette er virkelig positivt, og noe de aller fleste kan klare, sier Ulf Ekelund, professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole (NIH).

– Hva er en rolig rusletur?

– Alle former for fysisk aktivitet har en betydning for å minske risikoen for tidligere død. Hagearbeid, eller bare å gå rolig er også bra, forteller Ekelund.

– Tenker ikke på det som trening

I den såkalte metastudien har forskerne sammenliknet fysisk aktivitet og dødelighet hos mer enn 36 000 personer over 40 år. Den minst aktive fjerdedelen beveget seg bare i litt rask gange to minutter daglig, eller et kvarter i uka.

Den mest aktive gruppa beveget seg tilsvarende, men betydelig mer: 38 minutter daglig.

– Det er snakk om svært moderat aktivitet, som folk flest neppe tenker på som trening. Bare det å parkere bilen eller gå av bussen litt lenger unna butikken er positivt, sier han.

Nordmenn skiller seg ut

Resultatet i forskningen er basert på åtte studier: en fra Norge, en fra Sverige, to fra England og fire fra USA. Om man studerer resultatene fra de forskjellige studiene, så er det en viss forskjell. Nordmenn er de mest aktive av alle som inngikk i studien. Likevel er det fortsatt bare 30 prosent av nordmenn som beveger seg nok til å oppfylle anbefalingene om 150 minutters aktivitet i uken.

– Det betyr at de aller fleste nordmenn bør bevege seg litt mer hver dag enn det de gjør i dag. Jo mer aktiv man er, jo mindre er risikoen for tidlig død. Men det denne undersøkelsen viser som er veldig spennende, er at man ikke trenger å trene kjempehardt hele tiden for å få en stor helsegevinst.

– Rolige gåturer, litt hagearbeid og det å tusle til butikken gjør faktisk en stor forskjell for veldig mange av oss.

– Er ikke det da et signal om at det ikke er så viktig å drive med trening?

– Nei, det er veldig viktig å drive med fysisk aktivitet, men det som er viktig, er at all fysisk aktivitet har betydning. Bare det å ta trappene kan minske risikoen for tidlig død. De som trener bør absolutt fortsette å trene, sier Ulf Ekelund til NRK.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS