Ansatte i Fusa kommune trener i arbeidstida. (Foto: Jan Tveita)
Ansatte i Fusa kommune trener i arbeidstida. (Foto: Jan Tveita)

Ekstra ferie til ansatte som trener

Svensk selskap tilbyr de ansatte en ekstra uke ferie i bytte mot trening. Målet er økt motivasjon og å bekjempe stress. Norsk arbeidslivsforsker er skeptisk til tilbudet.

Publisert

Det svenske boligselskapet Mimer har kommet på denne ideen for å motivere sine ansatte, melder NRK.

– Å få lov til å trene og gjøre det man synes er gøy, samtidig som man tjener en ukes ferie, er helt fantastisk, sier garantikoordinator hos boligselskapet, Antonio Paramio til DR Nyheder.

De ansatte hos det kommunale selskapet kan tjene opptil én ukes ekstra ferie om de trener tre timer i uka.

HR-sjef hos Mimer sier de vil bekjempe stress og dyrke motivasjon hos arbeidstakerne.

– Vi vet at mosjon er et virkemiddel til å øke motstandskraften. Det fungerer som god medisin, og derfor gir vi dette et forsøk, sier Wivecka Ljungh.

Kan bli stress

Selv om muligheten for mer ferie kan bidra til ekstra treningsmotivasjon, er det ikke sikkert det er like effektivt i lengden, sier Marit Christensen, førsteamanuensis ved NTNU og ekspert på arbeidshelse.

– Det er positivt å oppfordre til trening og helsefremming. Likevel ligger det en utfordring i hva slags motivasjon dette gir, sier hun til NRK.

Indre motivasjon avgjør

Christensen sier det er avgjørende i lengden at man også har en indre treningsmotivasjon.

– Ekstern motivasjon går fortere over, mener hun.

Hun understreker at trening er helsefremmende og kan føre til mindre sykefravær, men er usikker på om det vil bidra til å øke motivasjon og jobbengasjement i arbeidshverdagen.

– Om man vil at arbeidstakere skal bidra mer i hverdagen, må det gå mer spesifikt på arbeidsoppgaver, sier hun, og lister opp spennende oppgaver, ansvar og ros fra leder som effektive virkemidler.

Psykologen sier dessuten at kravet om tre timer i uka for å få ferie kan føre til ekstra stress.

– Jeg har troa på frihet til å trene så mye man ønsker selv. Om man er en sliten småbarnsmor eller eldre arbeidstaker kan kravet om tre timer i uka være en tilleggsbelastning som gir stress.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS