Jan Olav Tuterud er syklende postbud på Hamar. (Foto: Henrik Sørlie/Posten)
Jan Olav Tuterud er syklende postbud på Hamar. (Foto: Henrik Sørlie/Posten)

Disse yrkene gir best helseeffekt

En uhøytidelig spørrerunde blant fysioterapeuter, kiropraktorer og personlig trenere om hvilke yrker som er mest fysisk helsebringende, plasserer syklende postbud på topp.

Publisert

Spør man fysioterapeuter og andre eksperter på kropp og helse om hvilket yrke som er det mest gunstige yrket for kroppen, er det mange som svarer syklende postbud, ifølge NRK. Grunnen er at man både trener kondisjon og styrke. Det er også viktig at det er moderat aktivitet, ikke for tungt eller ensidig.

Helsefarlig å være inaktiv

I løpet av de siste årene har mange fysisk krevende yrker forsvunnet. I stedet blir vi mer og mer stillesittende på jobben. Ifølge Levekårsundersøkelsen 2013 har over halvparten av landets arbeidstakere et stillesittende yrke. Forskning viser at stillesittende jobb er like farlig som å røyke. Jo mer stillesittende jobb, jo mer må man trene på fritiden for å ta igjen det tapte.

Et stillesittende samfunn

Caroline Mydland har skrevet en masteroppgave om hvordan fysisk krevende og stillesittende yrker påvirker kroppen vår. Hun har sett spesielt på effekten på hjerte- og karsystemet og faren for å få diabetes 2.

– Inaktivitet på arbeidsplassen er uheldig for hjerte- og karsystemet og øker faren for diabetes, sier Mydland til NRK. Det er heller ikke bra med få og tunge løft. Det er veldig synd at de fleste yrkene vi har nå er stillesittende. Vi har fått et samfunn som er mye mer stillesittende enn man kunne hatt. Det er også mange stillesittende fremkomstmidler som bil, buss og trikk, sier Mydland.

– Hva slags aktivitet gjør et yrket sunt og helsebringende?

– Å ha dynamisk, kontinuerlig fysisk aktivitet, for eksempel å gå, sykle og løfte lett gjennom hele arbeidsdagen er helsefremmende, sier hun.

Hun mener at syklende postbud må være et av de mest gunstige yrkene man kan ha med tanke på fysisk aktivitet.

– Det gir en fin, moderat belastning og er et helsebringende yrke. I tillegg er man ute i frisk luft.

Ti på topp

Følgende yrker er mest fysisk helsebringende, ifølge fysioterapeuter, kiropraktorer og personlig trenere NRK har spurt:

● Syklende postbud/sykkelbud

● Gymlærer

● Fysioterapeut

● Lærer i friluftsliv

● Verditransportør

● Håndverker, f.eks. snekker, murer, blikkenslager

● Sykepleier/hjelpepleier

● Gartner

● Skogsarbeider

● Bonde

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS