Respekten for dette varselskiltet er liten i nabolandet, skal vi tro en fersk undersøkelse om veiarbeid og sikkerhet. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)
Respekten for dette varselskiltet er liten i nabolandet, skal vi tro en fersk undersøkelse om veiarbeid og sikkerhet. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Veiarbeidere frykter for ulykker på jobben

Ni av ti veiarbeidere er redde for sikkerheten når du er ute på arbeid. Utryggheten har økt over tid, for ti år siden var andelen 50 prosent.

Publisert

En stor majoritet av landets veiarbeidere, 91 prosent, bekymrer seg for dårlig sikkerhet på jobben, skriver svenske Du&Jobbet på sine nettsider.

Uroen er begrunnet. I løpet av de siste ti årene har andelen som har kommet ut for farlige hendelser i forbindelse med veiarbeid, økt fra 31 til 59 prosent. Det dreier seg ofte om bilister som kjører for fort og ikke tar hensyn til skilt som varsler veiarbeid, går det fram av en rapport fra det svenske fagforbundet Seko.

Med fare for livet

Sekos forbundsleder Valle Karlsson kommenterer rapporten kalt «Med fare for livet» slik:

– Denne utviklingen er uakseptabel. En veiarbeider har ingen airbag å beskytte seg med ute i trafikken – i motsetning til de mange bilistene som blåser forbi i høye hastigheter. Det handler i grunnen om respekten for andre medmenneskers liv og helse.

Seko vil nå ha på plass en rekke tiltak for å øke sikkerheten. Forbundet krever høyere fartsbøter, flere fartskontroller ved veiarbeid og at det svenske Arbetsmiljöverket gjennomfører flere inspeksjoner. Seko vil også at arbeidsmiljøet til veiarbeiderne får høyere prioritet i forbindelse med offentlige anskaffelser.

(duochjobbet.se)

Powered by Labrador CMS