(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Influensa spres lettere enn antatt

Forskere ved Maryland universitet mener influensa­viruset kan smitte gjennom vanlig pusting.

Publisert

Det er allment antatt at man kan smittes av influensa på to måter, enten gjennom dråpe­smitte fra en syk person som nyser eller hoster, eller ved å berøre smittede overflater.

Men ifølge den nye studien kan influensa også smitte fra en person til en annen gjennom vanlig pusting. Forskerne har nemlig funnet store mengder influensa­virus i luften som syke mennesker har pustet ut på vanlig måte – uten å nyse eller hoste.

– Folk med influensa gir opphav til aerosoler med smitte (aerosoler er små dråper som holder seg flyvende over tid) selv når de ikke nyser eller hoster, særlig de første dagene etter at de har blitt syke. Når noen er i ferd med å utvikle influensa, bør de derfor gå hjem og ikke bli værende på arbeids­plassen og smitte andre, sier Donald Milton, professor ved University of Maryland School of Public Health.

Ikke nok å vaske hendene

I akkurat denne studien, og med akkurat den måle­metoden som ble brukt, fantes det smittbare virus i utluften fra ca. 35-40 prosent av de personene som hadde influensa, og som ikke nøs eller hostet. Det å holde overflater rene, vaske hendene ofte og unngå hosting, er altså ikke en fullgod forsikring mot smitte­overføring.

Forskerne mener funnene kan brukes til å raffinere matematiske modeller for luftbåren smitte­overføring, noe som i neste omgang kan brukes til å forbedre ventilasjons­anlegg i alt fra kontor­bygg og klasserom til t-banevogner.

Studien heter «Infectious virus in exhaled breath of symptomatic seasonal influenza cases from a college community» og er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.

(Kilde: Flu May Be Spread Just By Breathing, New Research Shows)

Powered by Labrador CMS