Den eneste kvinnen som omkom mens hun var på jobb i fjor, var 17 år gamle Marie Skurdal som ble drept med kniv mens hun var sommervikar på Coop Obs på Sørlandssenteret. (Foto: Jan Tveita)
Den eneste kvinnen som omkom mens hun var på jobb i fjor, var 17 år gamle Marie Skurdal som ble drept med kniv mens hun var sommervikar på Coop Obs på Sørlandssenteret. (Foto: Jan Tveita)

Østeuropeere dominerer dødsulykkene i arbeidslivet

34 mennesker omkom mens de var på arbeid i fjor. Med et unntak var alle de omkomne i arbeidslivsulykkene i fjor menn. 16 av de omkomne var utenlandske statsborgere

Publisert

34 mennesker ble drept mens de var på arbeidet i løpet av 2017, melder nettstedet frifagbevegelse.no. Ulykken som tok flest menneskeliv, var helikopterulykken på Svalbard 26. oktober da åtte personer omkom. Den eneste kvinnen som ble drept, var den 17 år gamle Marie Skurdal som ble drept med kniv mens hun var sommervikar på Coop Obs på Sørlandssenteret.

Østeuropeerne overrepresentert

Østeuropeiske arbeidstakere er sterkt overrepresentert i ulykkesstatistikken. Av de omkomne er 18 norske statsborgere så langt frifagbevegelse.no har kjennskap til. 16 av de omkomne var utenlandske statsborgere etter det som har blitt oppgitt i forbindelse med ulykkene. 11 var fra Russland, en fra Slovakia, en fra Litauen, en fra Ungarn, en fra Bulgaria. Det var også en svensk statsborger som omkom.

Rogaland farligst

Hvis en ser bort fra helikopterulykken, så er det bygg- og anleggsbransjen som skiller seg ut som farlig. Sju ulykker skjedde innenfor bygg og anlegg. Det kan se ut som om Rogaland er fylket det er farligst å arbeide i, fire av dødsfallene skjedde der. I fem fylker er det ikke registrert dødsulykker. Det er Oslo, Telemark, Sogn og Fjordane, Nordland og Finnmark.

I 2016 omkom 39 personer. Også da var det luftfartsulykker som dro opp tallet.

Tallene som frifagbevegelse presenterer, avviker fra Arbeidstilsynets tall fordi nettstedet regner også med luftfartsulykker, ulykker i forbindelse med sjøfart og oljevirksomheten.

(frifagbevegelse.no)

Powered by Labrador CMS