Jobbhoppere lærer mer

De som bytter jobb ofte, lærer seg mer på jobben enn de som blir værende i samme jobb lenge, viser svensk forskning.

Publisert

Forskeren Johan Westerman ved universitetet i Stockholm har funnet en sammenheng mellom det å bytte jobb ofte og det å lære seg mye på jobben,skriver nettstedet prevent.se. De som byttet jobb to eller flere ganger i løpet av en tiårsperiode, oppgir i høyere grad at de lærer nye ting lettere i sin nåværende jobb, sammenliknet med personer som har hatt en og samme arbeidsplass i samme periode.

Lærer mer senere også

– Jeg har sett at de som har en tendens til å røre mer på seg på arbeidsmarkedet, lærer mer også i et senere stadium i arbeidslivet. Det ser vi også selv om vi tar hensyn til at vi ofte lærer mer i begynnelsen av en ny jobb, sier Johan Westerman, som nylig tok doktorgrad i sosiologi ved Stockholms universitet.

At det skulle være vanskeligere å tilegne seg grundige kunnskaper om du bytter jobb ofte, synes ikke å stemme, ifølge Westerman. Ikke at mange og ulike erfaringer er et hinder for å lære seg en jobb ordentlig heller.

Gunstig med høy mobilitet

– Jeg har ikke sett noen positive effekter for læring av å bli værende på samme arbeidsplass i lengre perioder, i alle fall ikke i løpet av ti år, som er den tidsperioden jeg har sett på. Snarere er høy mobilitet gunstig for å tilegne seg mer kunnskap, sier Westerman.

Han mener at de som har lett for å lære og som er vant til å bytte jobb, kan bli vinnerne på fremtidens arbeidsmarked, fordi dette kommer til å stille store krav til både kunnskaper og fleksibilitet.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS