En beskyttende håndkrem kan være like effektivt som en gummihanske. (Foto: Newswire)

Usynlige hansker gir effektiv beskyttelse

Eksem er et vanlig problem i yrker der hendene utsettes for fuktighet, vaskemidler, olje eller kjemikalier. Usynlige hansker kan være løsningen.

Publisert

Noen yrkesgrupper er mer utsatt enn andre for å utvikle allergisk eksem, blant annet frisører, renholdsarbeidere og malere. Grunnen er at hendene er mer eksponert for kjemikaler, vaskemidler, fargestoffer eller mye vann, heter det i en pressemelding sendt ut av Newswire.

– Det er nok mange som slurver med hansker og beskyttelsesutstyr. De synes det er et styr å ta av og på seg hansker hele dagen, sier markedssjef Hans Erik Lian i Relekta, som leverer reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

Usettes hendene gjentatte ganger for kjemiske stoffer og mye fuktighet, brytes hudbarrieren ned og utvikling av håndeksem kan bli resultatet.

Løsningen kan være en beskyttelseskrem, en såkalt barrierekrem, som fungerer som en hanske.

Beskyttelsen varer lenge

– Kremen gjør det mulig å være beskyttet i flere timer uten at man trenger å trekke hanskene av og på. Den gir også fingrene mulighet til å jobbe helt fritt, sier Lian.

Ved arbeidsdagens begynnelse smøres hendene. Før lunsj vaskes hendene grundig slik at kremen går av. Etter lunsj smøres hendene på nytt, og så er de beskyttet mot fukt og kjemikalier til arbeidsdagen er over.

– Det finnes mange forskjellige barrierekremer, og de har ulikt innhold. De mest avanserte typene merker man ikke engang at man har på hendene. De tåler håndvask, er ikke fete og har også en antibakteriell og legende effekt på huden, sier Lian.

Vanlige hansker er for tette

Problemet med vanlige hansker er at de er tette slik at man fort blir svett og fuktig.

– Har man tendenser til eksem forverres det av fuktighet og svette. Mange er også allergiske mot latex som gummihanskene er laget av. Det finnes imidlertid også engangshansker laget av nitril, et organisk stoff, som de fleste tåler, sier Lian.

Man kan i prinsippet bruke olivenolje eller matolje som en usynlig hanske, men det blir fett og klissete og gir ikke helt den samme effekten. Skal man male huset, kan olje på hendene være et godt kjerringråd, men i daglig arbeid er det upraktisk.

Forebygg eksemer

Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler bruk av barrierekrem for utsatte yrkesgrupper.

– Skal man unngå å utvikle yrkesrelatert eksem, er forebygging nøkkelen. Arbeidsgiver plikter å tilby forebyggende tiltak. En beskyttende krem, eller en usynlig hanske som det jo er, kan være tilrådelig, sier rådgiver Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet.

Eksem kan være svært smertefullt og gi svie og kløe. I verste fall sprekker huden, og man kan få infeksjoner i såret som kan føre til begrenset bevegelighet i hendene.

– Har man fått en alvorlig grad av håndeksem, er man nødt til å holde seg borte fra jobb eller arbeidsoppgaver som utløser hudproblemene. De fleste vil da oppleve bedring etter en tid. For de som får diagnosen kontaktallergi, er det som regel nødvendig å bytte yrke, sier hun.

Det er også viktig at man behandler problemet med eksem også lenge etter at den synlige eksemen er vekk.

(Newswire)

Powered by Labrador CMS