HMS-magasinet 2/2021 er ute nå

Publisert

Hovedtemaet i HMS-magasinet 2/2021 er trender i verneutstyr. I tillegg kan du lese om helsekulturen hos frossenmat-giganten Findus, og Psykolog Silje Endresen Rem forklarer hvordan man kan mestre stress. Her ser du hva du kan lese om:

Leder:

Den endelige løsningen

«Vårens nye utfordringer består av mer enn trøtte, avstumpede og misfornøyde nordmenn som er lei av karantene, vaksine og avstand. Når vi i tillegg skal forsøke å hente tilbake igjen deler av den gamle hverdagen vår, så følger det med en del uavklarte spørsmål som kanskje ikke er like så ønskelige.»

Trender i verneutstyr

Nå er det bærekraft og design som gjelder

– Bærekraft, kvalitet, holdbarhet og slitestyrke vektlegges mer enn før, og produktene skal helst ha sportsdesign. Dette er noen av hovedtrendene i personlig verneutstyr.

– Kle deg lag på lag

Arbeidstøyet har fått en slankere passform med mer bruk av stretch for å oppnå høyere komfort og større individuell tilpasning.

Sikter mot å bli karbonnøytral i 2035

– Sievi Norges morselskap i Finland, Sievin Jalkine Oy, har kalkulert selskapets karbonavtrykk for 2019 og har en plan for å redusere sine utslipp. Målet er å være karbonnøytral i 2035.

– Det aller meste skal være trendy

– Det er ikke lenger nok at en vernesko skal beskytte, den skal også se attraktiv ut. Spesielt for den yngre generasjon betyr design mye.

Helse

Findus har gått sin egen «Well Way»

I fem år har frossenmat-giganten Findus jobbet med å etablere en helsekultur. Det er fire fokusområder i programmet «Our Well Way» som styrer skuta nå, men både de ansatte og ledelsen har regien.

Når stress blir farlig for deg: – Mestring er løsningen

Hvis du ikke følger med i timen og er oppmerksom på faresignalene, vil det usunne stresset gi deg problemer i lang tid fremover. Psykolog Silje Endresen Reme hjelper deg et stykke på vei.

Lunch

– Alle strever litt i hverdagen

Børge Lund (47) er landets mest fremgangsrike tegneserieskaper. Figurene hans spiller rollene sine så godt at de mest sannsynlig finnes i din egen organisasjon. Kanskje er noen av dem deg? Eller kollegaen din?

Ergonomi

Papp-mangel stoppet nesten pandemi-suksessen

Uten å ha brukt så mye som en krone på markedsføring, har tre gründere solgt flere tusen ståbord i papp for hjemmekontoret i løpet av det siste året.

Fagsidene

Nytt om forskning:
Skandinavisk lederstil i vinden etter covid-19

Ansatte og bedrifter vil nå ha ledere som er tydelig empatiske og som tillater at de ansatte feiler, viser internasjonal rapport.

Spør HMS-rådgiverne

I spalten Spør HMS-rådgiverne svarer Alna HMS-senter, Grønn Jobb BHT og Salutis HMS på alle spørsmål som angår HMS og arbeidsmiljø.

  • Skap trygghet i en vanskelig tid
  • Hvor får vi HMS-kort?
  • Tillitsvalgt i bedriften?

Juss og arbeidsmiljø:
Kan du pålegge ansatte å vaksinere seg?

For å sikre en trygg arbeidsplass for kunder og kolleger, er det viktig at ansatte vaksinerer seg når tilbudet kommer. Hva hvis den ansatte sier nei?

Teksten er skrevet av Karoline Amundsen Dystebakken. Hun er juridisk HR- og ledelsesrådgiver i Simployer.

Standard Norge:
Smittevernveiledning for byggeplasser påbudt i flere kommuner

På byggeplasser i flere kommuner er det påbudt å følge smittevernveiledningen som Standard Norge og Byggenæringens Landsforening (BNL) har utviklet sammen på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Teksten er skrevet av Thomas Oscar-Andersen. Han er leder for markeds- og forretningsutvikling i Standard Norge.

Spør Storeng

  • Bonusutbetaling: Full avtalefrihet mellom partene
  • Ferie og fri: En arbeidsavtale reguleres av arbeidsmiljøloven
  • Sex-press på jobben: Anonymitet opphever ikke plikten til å saksbehandle
  • Hvis «systemet» svikter, har jeg da ikke rett til lønn?

Nils H. Storeng er advokat med møterett for Høyesterett, og partner i advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund AS. Storeng er en av landets mest erfarne jurister innenfor juss og arbeidsmiljø, og har en fast spalte i HMS-magasinet.

Verneombudets hverdag:
Vernetjenesten viktigere enn noensinne

– Under koronaepidemien er en velfungerende vernetjeneste viktigere enn i normale tider i arbeidslivet. Derfor ønsker Arbeidstilsynet å bidra til å tydeliggjøre verneombudets rolle under epidemien.

Verneombudets hverdag er fast innslag i HMS-magasinet. I hvert nummer presenterer vi artikler, gode råd og tips for verneombud og annet vernepersonell.

HMS-magasinet

HMS-magasinet kommer ut seks ganger i året, og er bladet for deg som arbeider med og for helse, miljø og sikkerhet i privat og offentlig virksomhet.

Last ned bladet elektronisk


Eller bestill abonnement

Faste sider

HMS-aktuelt
Flere sider med nyheter og HMS-tips.

Produkter
Flere sider med produktnyheter

Nytt om navn
Nyheter om folk i bransjen

HMS-guiden
Du finner nettutgaven her

Powered by Labrador CMS