Flukthette-Skydda

Flukthette kan redde liv ved tunnelbrann

En flukthette plassert i bilen kan redde livet til bilister ved tunnelbrann. Norges Automobil-Forbund (NAF) ser på hetten som en god forsikring for landets bilister.

Publisert

(Foto: Skydda)

Den siste tiden har det vært en rekke alvorlige tunnelbranner i Norge med personskader og tap av menneskeliv. I forrige uke døde en person da et vogntog tok fyr etter en kollisjon i Storsandtunnelen på E39 i Skaun i Sør-Trøndelag.

Med en såkalt flukthette kan imidlertid bilistene beskytte seg mot røyk under en tunnelbrann. Hetten er spesialdesignet for bruk i farlige situasjoner, og er en billig forsikring dersom katastrofen først er ute.

Får støtte av NAF

Flukthetten er utstyrt med åndedrettsvern i kombinasjon med hette, og beskytter mot karbondioksid og giftige gasser som dannes ved en brann.

– Alle bilister bør ha en flukthette liggende i bilen. Det er en billig og god forsikring hvis det begynner å brenne i en tunnel. Masken beskytter deg mot giftig røyk i en halv time, forteller Pål Bakken hos verneutstyrsprodusenten Skydda.

Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF ser positivt på at slike sikkerhetsprodukter blir bedre kjent blant landets bilister.

– Vi støtter alle gode hjelpemidler som kan bidra til å redde menneskeliv, og en flukthette er et slikt produkt, sier Jan Ivar Engebretsen.

Enkel å oppbevare

Hetten er enkel å oppbevare i bilen. Den ligger i en vakuumpakket aluminiumspose, og veier bare 590 gram. Flukthetten åpnes kun ved behov, og kan derfor ligge i åtte år uten at den trenger å byttes ut.

– Flukthetten er også velegnet for yrkessjåfører som kjører mye i tunnel, legger Bakken til.

Det er over 1000 tunneler i Norge. Tall fra Statens vegvesen viser at det i gjennomsnitt skjer 21 branner pr. 1000 tunneler pr. år i Norge. Bare i august har det vært tre dramatiske tunnelbranner her i landet med alvorlige personskader.

Den mest dramatiske tunnelbrannen skjedde i Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane 5. august i år, da 66 personer ble fraktet til sykehus.

– Slike flukthetter bør plasseres i tunneler over hele landet. En flukthette er en billig forsikring. Mange tunneler i Norge er potensielle dødsfeller ved kraftig røykutvikling, og da er det bedre å være føre var enn etter snar, mener Bakken.

For mer informasjon om flukthetten, ta kontakt med leverandøren Skydda.

Powered by Labrador CMS