Stress-CB3261328

E-verktøy mot stress

Det europeiske arbeidsmiljøorganet (EU-OSHA) lanserte nylig en e-veiledning om forebygging av stress og psykososial risiko.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Stress er en HMS-utfordring i om lag 80 prosent av alle virksomheter i Europa og er en av de viktigste årsakene til tapte arbeidsdager. Men bare en tredel av europeiske virksomheter har innført prosedyrer for å håndtere arbeidsrelatert stress. E-veiledningen er et praktisk verktøy som både arbeidsgivere og arbeidstakere – særlig i små virksomheter – kan bruke, som gjør det lettere å forstå og forebygge stress og psykososial risiko. E-veiledningen ser særlig på behovene til arbeidsgivere og arbeidstakere i små virksomheter.

Alle taper på stress

– Selv om vi ikke kan se eller måle stress på samme måte som mange andre helseproblemer, er det en svært alvorlig sak. Stress kan påvirke arbeidstakerne både fysisk og mentalt, men også virksomhetene og økonomien generelt kan lide på grunn av stress. I likhet med andre HMS-spørsmål er det både mulig og nyttig å håndtere stress og psykososial risiko, og lanseringen av e-veiledningen vår gir arbeidsgivere og arbeidstakere et praktisk verktøy som de kan bruke. E-veiledningen inneholder forklaringer, råd og eksempler og viser at disse problemene kan forebygges på samme praktiske og systematiske måte som ethvert annet HMS-spørsmål, uttaler EU-OSHAs direktør, dr. Christa Sedlatschek.

E-veiledningen

I e-veiledningen får du enkle forklaringer på hva risiko er, hva som forårsaker risiko og hvilke følger risiko kan få for arbeidstakere og virksomheter. Den gir råd og instrukser om hvordan du kan oppdage problemer på et tidlig stadium og treffe tiltak. Veiledningen inneholder også praktiske eksempler på forebygging og håndtering av risiko, særlig for små virksomheter, og du får dessuten informasjon om nasjonale ressurser.

For mindre virksomheter

E-veiledningen er utarbeidet for å øke forståelsen og bevisstheten om stress og psykososial risiko på arbeidsplassen i hele Europa, og bidrar til å rette opp enkelte misforståelser om stress ved å skille mellom fakta og fiksjon. Den er spesielt beregnet på mindre virksomheter som trenger veiledning eller råd om hvordan de skal gå fram for å håndtere stress og psykososial risiko på arbeidsplassen.

E-veiledningen er gratis, og alle utgavene kan vises på nett eller lastes ned for senere bruk i frakoplet modus.

Du finner mer informasjon om kampanjen her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS